SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kiedy ważyć produkty?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 928

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 324 Wiek 36 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 43765
Witam, jeśli kilogram surowej wątróbki to 170 gram białka a po ugotowaniu jej ucieka 120 gram, wg. google w 100 gramach ugotowanej wątróbki jest 25 gram białka, wtedy wychodzi 0,88 x 25 gram= 220 gram białka. Jak to liczyć?


Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-27 15:38:37
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
Mysle, ze sprawę rozwiąże Ci pewien sposób tzn.

Gotujesz sobie powiedzmy 1kg wątróbki (ważysz przed)
Jak ja ugotujesz to wtedy dajesz ja na wagę i ważysz
Ustalasz proporcje tzn 1000g surowej = (powiedzmy, strzelam liczbę z kosmosu) - 800 ugotowanej

Czyli 80g ugotowanej wątróbki = 17g białka
Czyli 100g ugotowanej wątróbki bedzie równe około 21g białka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349869
Patrz wyłącznie na wartości przed ugotowaniem.
Jak mniemam gotujesz ten kilogram na 3-4 dni/3-4 posiłki, więc nawet jak po obróbce podzielisz to bez ponownego ważenia na oko, na +/- równie porcje, to wielka krzywda się nie stanie/finalnie wyjdzie na to samo.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2023-10-28 14:03:26
2

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 324 Wiek 36 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 43765
Wszystko jasne, dzięki panowie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33138 Napisanych postów 23209 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278150
Zawsze starasz się wszystko wliczac przed obróbką jednak czasami życie zmusza nas do tego aby coś podliczyć po obróbce to wtedy waga przed i notujesz a potem procentowo wyliczasz po obróbce. Miesa zmniejszaja wage natomiast ryze kasze czy makarony poprzez absorbcje wody zwiekszaja wage i objetosc
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Nie ma to znaczenia ile białka jest w ugotowanej wątróbce, czy też jakikolwiek innym produkcie. Ważyć należy je wszystkie, zawsze przez obróbką i po problemie. Nigdy nie będziesz w stanie określić tego np. z tabeli, która wykazuje ilości składników odżywczych po obróbce, ponieważ w zależności od tego jaka jest to obrobka i jak długo trwa, ilość wody, która wyparuje lub też wsiąknie w produkt, będzie inna. Po obróbce możesz oszacować wartości odżywcze tylko w ilości dość przybliżonej. Podobnie jak i na oko mając już doświadczenie.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 324 Wiek 36 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 43765
Ok, rozumiem, dziękuję. Jeszcze jedno pytanie, może ktoś wie dokładnie- ile białka jest w 100g. surowej wątróbki, 17 czy 19? Niby nie duża różnica ale ale przy kg dziennie już się trochę zbiera.


Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-30 08:16:22
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2479 Napisanych postów 5800 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 106184
Warchlak1
Ok, rozumiem, dziękuję. Jeszcze jedno pytanie, może ktoś wie dokładnie- ile białka jest w 100g. surowej wątróbki, 17 czy 19? Niby nie duża różnica ale ale przy kg dziennie już się trochę zbiera.



Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-30 08:16:22


Nie da się na to pytanie odpowiedzieć bo to są minimalne różnice i równie dobrze jedna będzie mieć 17 inna 20 a mecze inna 15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33138 Napisanych postów 23209 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278150
KILOGRAM wątróbki dziennie ??? wątróbki nie powinno się jeść zbyć często z racji duzej ilosci witamina A , która w nadmiarze bywa toksyczna wiec w życiu nie myśl o jedzeniu wątróbki codziennie a co dopiero w takich ilościach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 324 Wiek 36 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 43765
Jem od kilku tygodni i nic mi nie jest. Przewertowałem amerykańskie fora i wychodzi że trzba by było jeść 15 kg dziennie aby nastąpiła toksyczność, mniejsze ilość organizm po po prostu wydala.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Białka w produktach jest tyle, ile masz napisane w tabelach kalorycznych, czy też dziennikach żywieniowych. Nie ma znaczenia, czy w jednej z nich będzie określone 17 gramów, a w innej 18 gramów. Nie da się określić tego dokładnie. Dlatego też wartości mogą być różne. Przecież Ty nie masz w mięśniu czworogłowym, czy też wspomnianej wątrobie tyle samo tłuszczu co ktoś inny. To samo dotyczy białka. Myślę, że jest to dość oczywiste. Wartości produktów o większej ilości tłuszczów, mogą też mieć różne ilości białka.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wyjście z redukcji

Następny temat

Tanie i dobre żelki kolagenowe

WHEY premium