Azotyny (NO2-) i azotany (NO3-) stanowią grupę związków chemicznych będących pochodnymi, odpowiednio, kwasu azotowego (III) i (V). Występują naturalnie w glebie i wodzie. Powszechnie używane są w rolnictwie jako środki poprawiające wydajność upraw roślinnych. Efektem nawożenia pól był znaczący wzrost koncentracji azotanów i azotynów w wodzie pitnej i roślinach uprawnych, zwiększający tym samym spożycie tych związków przez konsumentów. Ponad 3 dekady temu rozpoczęło to dyskusję na temat wpływu azotanów na zdrowie ludzi, zwłaszcza w dłuższym okresie czasu. Substancje te mają bardzo
(...)
Co w tym interesującego dla kulturystów?
Sprawa jest prosta - zwiększając podaż azotanów w diecie, zwłaszcza w okresie przedtreningowym, zapewniamy sobie lepsze krążenie krwi w ciężko pracujących mięśniach. Odpowiada to za utrzymanie tzw. „pompy mięśniowej", zwłaszcza w sytuacji bardzo intensywnych treningów, gdy synteza NO
(...)
Azotany i azotyny - realne zagrożenie czy nieuzasadniony strach?
Jak to w końcu jest? Dwa podstawowe zagadnienia leżące u podstaw
(...)
Mam nadzieję, iż udało mi się, Drogi Czytelniku, nieco oswoić Cię z tematem azotanów, jeśli dotychczas byłeś do tych związków sceptycznie nastawiony. Chciałbym, abyś zaczął postrzegać NO3- i NO2- jako elementy niezależnej, alternatywnej ścieżki dla klasycznego szlaku L-arginina-NOS, będącego źródłem tlenku azotu w organizmie. Przecież matka natura raczej się nie myli, a tym razem na pewno tego nie zrobiła.
Azotany i Azotyny w kulturystyce
http://perfectbody.pl/DIETA-I-SUPLEMENTACJA/1/683/Azotany-i-Azotyny-w-kulturystyce.html