Składniki:
- 1 jajo
- 30g erytrytolu
- 10g oleju kokosowego
- 40g rodzynek
- 100g mąki pszennej
- 100g bardzo gęstego jogurtu greckiego 0% (Skyr)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia. Piekarnik nastawić na 175 stopni Celsjusza.
Jajko ubić ze słodzikiem. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać, a następnie dodać jogurt i rodzynki. Całosć mieszać do połączenia skłądników. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy, cały czas mieszając. Uformować kulki (najlepiej zmoczyć ręce zimną wodą, aby masa się do nich nie kleiła) i wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Papier najlepiej lekko natłuscić.
Piec około 20 minut, do zrumienienia.
Makro dla całosci (4 bułek):
662,2 kcal
B:26,4 g
W:102,6 g
T:16,3 g
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html