SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Szarpana wieprzowina . Pulled Pork by Krzyżu9218

Wysłana -
Szarpana wieprzowina.



Składniki:
2kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości.

Mieszanka przypraw:
1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu.
4 ząbki czosnku przeciśniete przez praske lub starte na tarce.
1 łyżka ostrej papryki wędzonej.
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej.
1 łyżka pieprzu cayenne.
1 łyżka soli.
1 łyżka grubo mielonego pieprzu.
3 łyżki dobrej jakości ketchupu.
100g brązowego cukru.

(oczywiście można zmienić proporcje w zależności kto co lubi ;p).

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.


Solanka:
2 litry wody
130g soli morskiej (jeszcze lepsza była by sól wędzona)
100g brązowego cukru
3 liście laurowe
3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.


Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw.
Mięso zalej solanka i odstaw na minimum 8 godzin. (tak aby było całkowicie zakryte).
Po tym czasie wyjmij mięso, osusz i natrzyj dokładnie z każdej strony mieszanką przypraw.

Tak przygotowane mięso przełóż do żeliwnego rondla/garnka.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Piecz pod przykryciem przez 7-8h.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze niecałe 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.


Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.

Sos który zostaje po upieczeniu doskonale nadaje się do późniejszego podgrzewania wieprzowiny.

Szarpana wieprzowina według mnie najlepiej smakuje w postaci burgera lub wielkich kanapek! ;)

Życzę Smacznego ;)





[Makro raczej każdy musi obliczyć pod siebie bo zależy jaki kawałek mięsa dostanie.
Ogólnie nie może to być chude mięso bo porostu ten przepis nie wyjdzie.
A no i sporo tłuszczu i marynaty oczywiście zostaje na dnie.]



Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2017-10-06 23:32:14
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Klasa sama w sobie
Wysłana -
Ta łopatka ma moc kiedyś zrobię, bo od dłuższego czasu myślę o tej szarpanej wieprzowinie a ta Twoja z tą "glazurą" tak apetycznie wygląda, że ten przepis wygrywa
Wysłana -
Super bedziemy działać;)
Wysłana -
Food Porn! Powinni zakazać wstawiani takich fotek!!
Wysłana -
Uwielbiam pulled pork nie ma nic lepszego!
Ciekawe wykonanie, zapisuję.
Wysłana -
no to pierwszy się pochwalę pyszności !!!!





Wysłana -
Coś nie szarpałeś
Wysłana -
w tortillach jest 'szarpana' a nawet nie trzeba było tego specjalnie robić, bo się rozpada sama , znowu jestem glodny %)
Wysłana -
jak takie smakołyki czekają to nie było czasu na szarpanie
Wysłana -
piękny kawał mięsa <3
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź