SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szarpana wieprzowina . Pulled Pork by Krzyżu9218

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7864

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5281 Napisanych postów 3170 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 53093
Szarpana wieprzowina.



Składniki:
2kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości.

Mieszanka przypraw:
1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu.
4 ząbki czosnku przeciśniete przez praske lub starte na tarce.
1 łyżka ostrej papryki wędzonej.
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej.
1 łyżka pieprzu cayenne.
1 łyżka soli.
1 łyżka grubo mielonego pieprzu.
3 łyżki dobrej jakości ketchupu.
100g brązowego cukru.

(oczywiście można zmienić proporcje w zależności kto co lubi ;p).

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.


Solanka:
2 litry wody
130g soli morskiej (jeszcze lepsza była by sól wędzona)
100g brązowego cukru
3 liście laurowe
3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.


Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw.
Mięso zalej solanka i odstaw na minimum 8 godzin. (tak aby było całkowicie zakryte).
Po tym czasie wyjmij mięso, osusz i natrzyj dokładnie z każdej strony mieszanką przypraw.

Tak przygotowane mięso przełóż do żeliwnego rondla/garnka.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Piecz pod przykryciem przez 7-8h.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze niecałe 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.


Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.

Sos który zostaje po upieczeniu doskonale nadaje się do późniejszego podgrzewania wieprzowiny.

Szarpana wieprzowina według mnie najlepiej smakuje w postaci burgera lub wielkich kanapek! ;)

Życzę Smacznego ;)





[Makro raczej każdy musi obliczyć pod siebie bo zależy jaki kawałek mięsa dostanie.
Ogólnie nie może to być chude mięso bo porostu ten przepis nie wyjdzie.
A no i sporo tłuszczu i marynaty oczywiście zostaje na dnie.]



Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2017-10-06 23:32:14
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 32 Wiek 37 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 51596
Mimo świątecznego obżarstwa właśnie skończyłem pieczenie i muszę powiedzieć że jest mega smacznie. Chyba po świętach trzeba będzie ostro zacisnąć pasa. Dobrze widzę to mięsko w wrapach z otrebów, z warzywami plus jakieś sosy zero.





Zmieniony przez - DamianB86 w dniu 2017-12-25 01:50:50
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 93283 Napisanych postów 362781 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1664116
Klasa sama w sobie
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
Ta łopatka ma moc kiedyś zrobię, bo od dłuższego czasu myślę o tej szarpanej wieprzowinie a ta Twoja z tą "glazurą" tak apetycznie wygląda, że ten przepis wygrywa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 179 Napisanych postów 1482 Wiek 40 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 56398
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14657 Napisanych postów 53129 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400418
Food Porn! Powinni zakazać wstawiani takich fotek!!
1

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5992 Napisanych postów 10052 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214323
Uwielbiam pulled pork nie ma nic lepszego!
Ciekawe wykonanie, zapisuję.
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11373 Napisanych postów 72640 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958107
no to pierwszy się pochwalę pyszności !!!!





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14657 Napisanych postów 53129 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400418
Coś nie szarpałeś
1

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11373 Napisanych postów 72640 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958107
w tortillach jest 'szarpana' a nawet nie trzeba było tego specjalnie robić, bo się rozpada sama , znowu jestem glodny %)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
jak takie smakołyki czekają to nie było czasu na szarpanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5992 Napisanych postów 10052 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214323
piękny kawał mięsa <3
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD-PAŹDZIERNIK -2017

Wiecej