Moze nie sa niskokaloryczne ale za to pyszne i zdrowe
Skladniki:
300 g maki zytniej (moze byc razowa)
200 g zmielonych migdalów
1 jajko
100 g brazowego cukru
3/4 szklanki miodu
1,5 lyzki przyprawy korzennej do piernika
1 lyzeczka sody oczyszczonej
2 lyzki melasy (mozna zastapic kakao)
50 g masla
2 lyzki likieru migdalowego
pól szklanki posiekanych drobno migdalów (obranych wczesniej ze skórki)
120 g calych, obranych migdalów (do dekoracji)
1 jajko roztrzepane z 2 lyzkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem
W nieduzym garnuszku umiescic: cukier, miód, melase, maslo. Podgrzewac, az do calkowitego rozpuszczenia sie cukru, przestudzic.
Do duzej miski
wsypac make zytnia, zmielone i posiekane drobno migdaly, jajko, przyprawe
korzenna do piernika, sode oczyszczona. Wymieszac, wlac przestudzona mase miodowa, dodac likier. Wyrobic ciasto (moze sie lekko kleic).
Podsypujac ciasto maka (tylko tyle, by sie nie kleilo), rozwalkowac na grubosc okolo 5 mm. Wykrawac dowolne ksztalty pierniczków (np. kola o srednicy 5 cm). Ukladac na blaszce, pozostawiajac nieduze odstepy miedzy pierniczkami. Na wierzch kazdego pierniczka wcisnac migdalka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarowac jajkiem rozmaconym z mlekiem. Piec w temp. 190ºC przez okolo 8 - 10 minut.
Smacznego :)
Kalorycznosc obliczona dla okolo 80 szt
kcal 4237 w-530 b-103 t-210
Jedna sztuka zawiera m/w
53kcal w-6,7 b-1.29 t-2.6