Składniki:
oliwa z oliwek, boczek wędzony (100g), zielona pietruszka, oregano, mielona wołowina (250g), mielona wieprzowina (250g), starty parmezan (50g), marchew (2szt), cebula, czosnek (4 ząbki), seler zielony (2szt), koncentrat pomidorowy (200g), posiekane pomidory (400g, najlepiej takie z puszki), wino czerwone (150ml), makaron spaghetti, sól, pieprz
Co i jak:
Do garnka wlewamy 4-5 łyżek oliwy z oliwek i dodajemy pocięty w kostkę wędzony boczek. Po kilku minutach dodajemy mieloną wołowinę i mieszając, gotujemy przez kilka min. Następnie dodajemy mieloną wieprzowinę, mieszamy i gotujemy ok. 5min. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchew, seler i czosnek, mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy posiekane pomidory... wszystko ładnie mieszamy i gotujemy kilka min. Po tym czasie dodajemy czerwone wino i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy 1-2łyżeczki oregano, sól i pieprz... oczywiście mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 180st C piekarnika na ok. 1,5h. Co jakieś 10-15 min mieszamy, żeby się z góry nie przypaliło.
Później gotujemy makaron spaghetti na al dente, nakładamy sos, pokrojoną zieloną pietruszkę i posypujemy startym parmezanem... serwujemy z czerwony winem (opcja gdy nie jesteśmy sami, hehe)
"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Tłuszcze - Kompilacja --> http://www.sfd.pl/Tłuszcze_-_Kompilacja-t464716.html