SFD.pl Zdrowie i Uroda

Dodaj odpowiedź

Spadek libido, słaba erekcja

Wysłana -
raczej mała szansa; lekarz ogólnie często jak usłyszy o odżywkach to tam będzie szukał problemu w pierwszej kolejności.
Wysłana -
Witam u mnie objawy podobne
Wyniki:LH 2,96 norma 1,5 do 9,30
Testosteron (TTE) 277 norma 241 - 827
DHEA 430 norma 34 - 568
Androstendion 1,81 norma 0,6 do 3,1
Testosteron wolny 10,10 norma 4,5 do 42
SHGB 20,6 norma 18,30 do 54,10
TSH 1,67 norma 0,27 do 4,20
Estradiol mniej niż 10 -----poniżej normy norma od 11 do 44
Progesteron 0,10 na granicy normy norma od 0,10 do 0,20
Prolaktyna 9,83 norma 3,4 do 19,40
Kortyzol 6,90 norma 3,7 do 19,4
Pomoże ktoś?
Wysłana -
dht, acth, fsh warto dobadać
Wysłana -
Intel Atom
Witam u mnie objawy podobne
Wyniki:LH 2,96 norma 1,5 do 9,30
Testosteron (TTE) 277 norma 241 - 827
DHEA 430 norma 34 - 568
Androstendion 1,81 norma 0,6 do 3,1
Testosteron wolny 10,10 norma 4,5 do 42
SHGB 20,6 norma 18,30 do 54,10
TSH 1,67 norma 0,27 do 4,20
Estradiol mniej niż 10 -----poniżej normy norma od 11 do 44
Progesteron 0,10 na granicy normy norma od 0,10 do 0,20
Prolaktyna 9,83 norma 3,4 do 19,40
Kortyzol 6,90 norma 3,7 do 19,4
Pomoże ktoś?

Masz bardzo niski estradiol i w sumie testosteron też to jest najprawdopodobniej przyczyna
Wysłana -
Na twoim miejscu poszedł bym jak najszybciej do endo + USG tarczycy, wygląda trochę jak nadczynność tarczycy. Choroby tarczycy często powodują też problemy z prolaktyną.
Ja na kortyzol brałem Adrenal Reset na mnie działał świetnie.
Wysłana -
Na jakiej podstawie przypuszczenie tej nadczynności?
Wysłana -
Nie jestem ekspertem więc mogę się mylić ale sam mam niedoczyność i trochę czytałem o hormonach tarczycy.
Dlatego polecam wybrać się do specjalisty.
Natomiast z tego co kiedyś wyczytałem to:
Nadczynność powstaje w przypadku nadmiernego wytwarzania T3 w orgiazmie, zanim jednak powstanie musi dojść do konwersji z T4 do T3. Po prostu tarczyca pracuje zbytt mocno i produkuje zbyt dużo tych hormonów dlatego nazywane jest do nadczynnością. TSH jest natomiast hormonem produkowanym przez przysadkę mózgową i reguluje tą konwersję więc patrzenie na sam wynik TSH może wprowadzać w błąd. Można mieć TSH w normie i nadczyność/niedoczynosć tarczycy.
W uproszczeniu przyjmuje się że niskie TSH = nadczyność
Wysokie TSH(duża praca przysadki, pomoc przy konwersji)- niedocznyosć

Jednak najważniejsze w określeniu pracy tarczycy jest badanie wolnych postaci T3 i t4 które krążą we krwi czyli FT3, Ft4
Tutaj jest prosty kalulator
http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator  z tego co pamiętam proporcje powinny być zbliżone i przekraczać 50% ft3 to ft4
A tutaj jeszcze taka tabelka


Kolega ma natomiast bardzo dużo hormonów tarczycy więc stad wnioskuje że moze być to niedoczyność
FT4 68.97% [ wynik 1.49, norma (0.89 - 1.76)]
FT3 129.47% [ wynik 4.76, norma (2.3 - 4.2)]
Ale tak jak pisałem wyżej najlepiej iść z tym do podkreślam DOBREGO lekarza. Bo wiele endo lubi dać na odp****** jakąś tabletkę i wysłać do domu.

Niedoczyność i nadczyność mogą BYĆ spowodowane przez różne guzki dla tego endokrynolog powinien wykonać badanie USG tarczycy na wizycie





Zmieniony przez - imux w dniu 2018-02-17 17:00:12

Zmieniony przez - imux w dniu 2018-02-17 17:02:58

Zmieniony przez - imux w dniu 2018-02-17 17:04:06

Zmieniony przez - imux w dniu 2018-02-17 17:04:58

Zmieniony przez - imux w dniu 2018-02-17 17:11:35

Zmieniony przez - imux w dniu 2018-02-17 17:13:40
Strona 5 z 5
Dodaj odpowiedź