SFD.pl Odżywianie i Odchudzanie

Dodaj odpowiedź

Smalec,Olej,Masło czy Margaryna? na czym smażyć najlepiej.

Wysłana -
No na soga zasłużyłeś już któryś z rzędu dobry art, potwierdzam słowa kolos88 rzeczywiście się zaangażowałeś
Wysłana -
staram sie jak moge. Całe szczescie mam na kogo patrzec w góre:)
thx za sogi
Wysłana -
małe sprostowanie: margaryna Flora ma tylko 540 kcal w 100 gr, a Flora pro.activ (ta obniżająca cholesterol) ma 331 kcal !
Wysłana -
Usunięty przez Banan za naruszenie Pkt 7 regulaminu forum.
Wysłana -
spójrz na daty,
Wysłana -
oj chyba nie jestem jednak taka szybka jak myślałam... ;P (nick)
Wysłana -
Jakąś specjalistką w tym temacie nie jestem ale gdzieś czytałam porównanie budowy lipidowej oliwy i smalcu. Wyszło na to, że smalec jest zdrowszy, ma lepszą równowagę omega 3 do omega 6. W dodatku lekko zjełczały smalec jest nadal bezpieczny do spożycia (czego oczywiście nie polecam), natomiast oliwa jeszcze wyglądająca dobrze już może być toksyczna. Najgorsze z wymienionych tłuszczy są margaryny, bo są to oleje utwardzone za pomocą metali ciężkich. Co do margaryn obniżających poziom cholesterolu to kiedyś szukałam opinii na ten temat. I wyszło na to, że pomaga nie sama margaryna tylko dieta, którą powinno się wraz z nią stosować. Ta sama dieta zadziała i bez margaryny, a margaryna bez diety nie pomoże. Jak dla mnie to są one takim samym oszustwem jak actimele zawierające szczątkowe martwe kultury l. casei (kapusta kiszona oraz ogórki kiszone zawierają 4-5x więcej żywych i aktywnych bakterii l. casei).
Wysłana -
Margaryna to głównie omega 6 (zakładając, że nie ma w nich izomerów trans), więc zaburzanie proporcji kwasów tłuszczowych w diecie może mieć różnego rodzaju niekorzystne konsekwencje.
Wysłana -
Smalec nie jest ,,zdrowszy'' od oliwy z oliwek. Zbyt daleko posunięte stwierdzenie.
Strona 3 z 3
Dodaj odpowiedź