Szacuny
9
Napisanych postów
265
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1288
@nofatuk -
To nie są żadne przegięcia tylko odpowiedź na obiegowe opinie, które przytoczyłeś w pierwszym poście.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że "kwasy nasycone nie naleza do najzdrowszych a smalec jest ciezko strawny"? Przecież to jest nieprawda.
Tłuszcze nasycone są jak najbardziej zdrowe, a smalec nie jest ciężkostrawny i nie obciąża wątroby.
Szacuny
32
Napisanych postów
2643
Wiek
36 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
24308
notafuk patrze strasznie sie zaangazowales w ten dzial
ciekawy art, dla mnie sie napewno przyda
dalbym soga ale juz nie wchodzą dawno
Wojownicza dusza, więc po swoje ruszaj
na ławę nie zejdę nawet gdy dostanę karę, rezerwowy ze mnie żaden, ja rasowym napastnikiem !! Czuję w sobie straszną parę, widzisz mnie na piedestale? I słusznie się chwalę, cudze znam lecz swoje walę.
Szacuny
9
Napisanych postów
265
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1288
Już go czytałem. Też zawiera sporo obiegowych opinii i nieprawd.
Jeszcze raz powtórzę - żadne rzetelne badania tego nie potwierdzają.
Potwierdzają natomiast teorię homocysteiny McCully'ego i szkodliwość dużej ilości węgli. Przykro mi, nofatuk, ale taka jest prawda. Jeśli chcesz to mogę Ci dać sporo linków to sobie poczytasz
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6231
Napisanych postów
75806
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
753540
Zgadza sie. Ciezko stwierdzic ze tluszcze nasycone sa niezdrowe, raczej ich zle proporcje wzgledem innych lub laczenie z duza iloscia ww. To co jest napisane w tym artykule jest raczej skierowane do ludzi nie wglebiajacych sie w chemie zywnosci i odzywianie czlowieka.
Szacuny
2
Napisanych postów
373
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
10057
Hanni jak chetnie bym sie zapoznal z tymi linkami
Domer skoro juz tu jestes mam pytanko - jakie skutki negatywne ma laczenie tluszczy z weglami (najlepiej jakies linki z wyczerpujacymi informacjami, badaniami - nigdzie nie moge znalezc nic na ten temat)
Szacuny
9
Napisanych postów
265
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1288
Tłuszcze nasycone są mało reaktywne, słabo się utleniają, a to jest zaleta.
Ich pozytywne działanie na serce i ogólnie układ sercowo-naczyniowe było przedmiotem wielu badań. Wyniki są dla wielu szokujące, bo dyskredytują wcześniejsze dogmaty. Tak, to były dogmaty, bo przyglądając się z bliska tamtym pseudo badaniom widać, że one nic nie udowadniały. Ich metodologia była krucha, wyniki statystycznie nieistotne, współczynniki korelacji bardzo małe, etc. etc. W tematach poświęconym low-carb, czyli diecie niskowęglowodanowej jest sporo na ten temat.
A wracając do tematu to do smażenia najlepsze są te tłuszcze, które są najmniej reaktywne, czyli smalec, słonina, łój, olej kokosowy, etc. Wiecie, że w oleju kokosowym jest 90% tłuszczy nasyconych? Większość z nich to kwas laurynowy, który to m.in. wzmacnia układ immunologiczny.