SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smażenie na oleju

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3341

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 32
Cześć
Przygotowuje rano trzy posiłki na dzień i smażę kurczaka na patelni z olejem z pestek winogron czy jak wlej 45g oleju to mogę go wliczyć w bilans kaloryczny?
Po smazeniu wyciągam kurczaka i mieszam w tym tłuszczu ryż by nabrał smaku.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
ernie1234
Czy smażenie na smalcu / maśle klarowanym / oleju kokosowym jest mniej zdrowe niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ?
Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa.



olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec

Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa pozostałe to tłuszcze średniołańcuchowe, lekkostrawne, nie wymagają żółci do trawienia, poza tym posiadają szereg innych korzyści zdrowotnych.
Smażenie na ww jest zdrowe, moim zdaniem nawet zdrowsze niż bez tłuszczu, gdyż kiedy smażymy bez tłuszczu to w sumie potrawa "przypala się" powierzchniowo. Porównując to do tłuszczy - nierafinowane tłuszcze mają niską temperaturę dymienia, więc analogicznie produkt smażony bez tłuszczu bezpośrednio na patelni ma jeszcze niższy punkt dymienia (szybko się przypala), bo nie ma między patelnią, a produktem naturalnego nośnika temperatury jakim jest tłuszcz - więc sam produkt pełni rolę tego "nośnika temperatury". Znaczy to po prostu tyle, że smażąc na "patelniach beztłuszczowych" tak naprawdę "przypalamy powierzchniowo produkt", gdyż temperatura z patelni bezpośrednio przenosi się na produkt. W przypadku tłuszczu, temperatura z patelni przenosi się na tłuszczu, który, że tak to ujmę, "rozprowadza" tą temperaturę równomiernie na całą swoją powierzchnię, a dopiero potem przenosi na produkt. W przypadku smażenia beztłuszczowego, temperatura rozprowadzana jest poprzez bezpośrednie rozgrzanie wody i tłuszczu wewnątrz produktu, więc po prostu występuje teoretycznie większa degradacja substancji w produkcie, ponieważ dochodzi do większych "przegrzań" wewnątrz produktu. Nie wiem czy wytłumaczyłem to w miarę zrozumiale :P To jest tylko taka moja osobista teoria, jednak ja wolę używam tłuszczu, niż smażyć "na sucho", z wielu względów.

Tłuszcz jest naturalnym nośnikiem temperatury. Zdrowotność zależy głównie od tego w jakiej temperaturze smażymy i jak długo to trwa... No i oczywiście co smażymy. Ogólnie żadne smażenie zdrowe nie jest, jednak najlepiej robić to na olejach kokosowym i maśle klarowanym, w obydwu przypadkach rafinowanych.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 23:09:29

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 23:10:19
2

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14674 Napisanych postów 53178 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400639
Skoro spożywasz go, to dlaczego miałby nie być wliczany? Jeśli zostawałby na patelni to wiadome, że wliczałbyś tylko część, ale skoro sprzatasz go z patelni to nie widzę innego rozwiązania jak wliczyć.
1

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10060 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214361
W takim wypadku liczyc cale 45g - j/w
Tu jeszcze jako ciekawostka do poczytania na temat oleju z pestek winogron: http://potreningu.pl/articles/2472/olej-z-pestek-winogron--nie-taki-znowu-zdrowy- 
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 32
Dzięki za odpowiedź. A jaki olej byście polecili zamiast z pestek winogron?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1952 Napisanych postów 13710 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 249865
Olej kokosowy lub np smalec,maslo klarowane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14674 Napisanych postów 53178 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400639
Dokładnie, tak jak Kamil

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
ja osobiście polecam hmmm nazwę to smażeniem ale całkowicie bez tłuszczu na teflonowej, a olej np lniany dodać później po wszystkim do warzyw/ryżu/kaszy ogólnie do posiłku :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Najlepiej to spiskać patelnię PAMem, dać trochę sosu sojowego i pichcić pod pokrywką. Zdrowo i beztłuszczowo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1952 Napisanych postów 13710 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 249865
Zielin
Najlepiej to spiskać patelnię PAMem, dać trochę sosu sojowego i pichcić pod pokrywką. Zdrowo i beztłuszczowo.
a usmazenie na masle czy smalcu to niby niezdrowo?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
"olejem z pestek winogron" - straszy syf, o zabójczym stosunku kwasów omega, dodatkowo nie nadaje się w ogóle do smażenia - bo prawie 70% to tłuszcze wielonienasycone.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14674 Napisanych postów 53178 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400639
E tam nie wiem czy nadal ale kiedyś ulubiony olej Karmiego

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kilka pytań

Następny temat

Pomysł na 2 i 3 posiłek

WHEY premium