SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smażenie na oleju

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3340

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
georgu
E tam nie wiem czy nadal ale kiedyś ulubiony olej Karmiego


A kto to jest Karmi i jak ustosunkuje się do tego?
69,6% kwasów tłuszczowych omega 6 typu LA
0,1% kwasów tłuszczowych omega 3 typu ALA
stosunek omega 3 do omega 6: 1:696 na korzyść omega 6 (przy czym stosunek ten powinien wynosić maks. 1:5 na korzyść omega 6)
A co najważniejsze, pomijając już dobijający stosunek kwasów omega, skoro ten olej składa się praktycznie w 70% z tłuszczy PUFA to jak niby ma się nadawać do smażenia?

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14674 Napisanych postów 53176 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400626
To była forma żartu Mówiłem o Michale Karmowskim

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
OK :D Zastanawia mnie czym ludzie kierują się wynajdując takie "cudowne produkty"? Wystarczy dokonać podstawowej analizy i wszystko widać. A z mojej analizy wynika, że olej z pestek winogron to 3 z kolejności, najgorszy olej będący źródłem tłuszczów PUFA. Zaraz po oleju szafranowym (z krokosza) i słonecznikowym.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14674 Napisanych postów 53176 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400626
Zauważ, że ludzie nie potrafią podjąć takiej podstawowej wiedzy

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
georgu
Zauważ, że ludzie nie potrafią podjąć takiej podstawowej wiedzy


No i właśnie dlatego wrzuciłem już pierwszy "przewodnik" po tłuszczach PUFA i prawdopodobnie będę wrzucał kolejne, a przynajmniej jeśli chodzi o tłuszcze PUFA bo to bardzo ważny temat. Tłuszcze PUFA mogą być filarem zdrowia lub je zrujnować... wszystko zależy od tego czy podejdziemy do nich z głową. A są i tak tłuszczami z grupy NNKT (tzw. witamina F), więc ich podaż w diecie jest w zasadzie niezbędna. Szkoda po prostu niszczyć sobie zdrowia takimi prostymi błędami, a już smażenie na oleju z pestek winogron czy rzepakowym to bluźnierstwo i oczy mi krwawią jak czytam takie coś :D Miejsce pestek winogron jest w produkcji wina :P Nie jako źródło oleju.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Czy smażenie na smalcu / maśle klarowanym / oleju kokosowym jest mniej zdrowe niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ?
Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
ernie1234
Czy smażenie na smalcu / maśle klarowanym / oleju kokosowym jest mniej zdrowe niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ?
Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa.



olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec

Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa pozostałe to tłuszcze średniołańcuchowe, lekkostrawne, nie wymagają żółci do trawienia, poza tym posiadają szereg innych korzyści zdrowotnych.
Smażenie na ww jest zdrowe, moim zdaniem nawet zdrowsze niż bez tłuszczu, gdyż kiedy smażymy bez tłuszczu to w sumie potrawa "przypala się" powierzchniowo. Porównując to do tłuszczy - nierafinowane tłuszcze mają niską temperaturę dymienia, więc analogicznie produkt smażony bez tłuszczu bezpośrednio na patelni ma jeszcze niższy punkt dymienia (szybko się przypala), bo nie ma między patelnią, a produktem naturalnego nośnika temperatury jakim jest tłuszcz - więc sam produkt pełni rolę tego "nośnika temperatury". Znaczy to po prostu tyle, że smażąc na "patelniach beztłuszczowych" tak naprawdę "przypalamy powierzchniowo produkt", gdyż temperatura z patelni bezpośrednio przenosi się na produkt. W przypadku tłuszczu, temperatura z patelni przenosi się na tłuszczu, który, że tak to ujmę, "rozprowadza" tą temperaturę równomiernie na całą swoją powierzchnię, a dopiero potem przenosi na produkt. W przypadku smażenia beztłuszczowego, temperatura rozprowadzana jest poprzez bezpośrednie rozgrzanie wody i tłuszczu wewnątrz produktu, więc po prostu występuje teoretycznie większa degradacja substancji w produkcie, ponieważ dochodzi do większych "przegrzań" wewnątrz produktu. Nie wiem czy wytłumaczyłem to w miarę zrozumiale :P To jest tylko taka moja osobista teoria, jednak ja wolę używam tłuszczu, niż smażyć "na sucho", z wielu względów.

Tłuszcz jest naturalnym nośnikiem temperatury. Zdrowotność zależy głównie od tego w jakiej temperaturze smażymy i jak długo to trwa... No i oczywiście co smażymy. Ogólnie żadne smażenie zdrowe nie jest, jednak najlepiej robić to na olejach kokosowym i maśle klarowanym, w obydwu przypadkach rafinowanych.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 23:09:29

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-02 23:10:19
2

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kilka pytań

Następny temat

Pomysł na 2 i 3 posiłek

WHEY premium