SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Sezon grillowy

Wysłana -
Hej.

Z okazji zbliżającej majówki sezon grillowy rozpocznie się na całego i będzie trwał minimum do końca sierpnia. To trudne nie jeść kiełbas, zagryzając białym chlebem i siedzieć z wywieszonym jęzorem i głodnym brzuchem

Jakie są wasze dietetyczne, fit, zdrowe przepisy na grilla?
Ja zrobić pierś z kurczaka żeby nie była sucha i twarda jak tektura albo surowa?
Jakieś konkretne ryby polecacie, warzywa z mięsem?
Można zrobić mielone mięso na grillu? Jeśli tak, to jak?
Jestem zielona w temacie i zawsze jadłam kiełbaski i kaszankę, karkówki nie lubię.
Poratujcie i podzielcie się, dzięki
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
1. Używaj aluminowej tacki na grillu. To zmniejsza stopień zwęglenia, ilość dymu w którym leży jedzenie i zawartość szkodliwych substancji w grillowanaych produktach.

2. Mięso mielone - pewnie. Po prostu burgery. Można też do nich dodać siekane warzywa. Nie tylko wołowina - mozna je zrobić z indyka lub kuczaka.

3. Filety - klucz żeby nie wysechł to bardzo wysoka temperatura i krótki czas obróbki. Nie powinno być trudne. Sekret grilla (vs pierkarnik) to inna forma transportu ciepła. W piekarniku to głównie konwekcja. Na grillu konwekcja plus duża ilośc promieniowania cieplnego (podczerwonego), które ułatwia szybkie upieczenie zewnętrznej warstwy mięsa - to daje chrupkość i zbrązowienie mięsu z grilla. W niektórych piekarnikach funkcja "grilla" to właśnie dodatkowy promiennik podczerwieni.

W praktyce znaczy to że dobrze by kawałki mięsa na grillu nie były za duże, by promieniowanie cieplne upiekło zewnętrzne warstwy, ale byśmy nie musieli długo czekać na upieczenie środka (kiedy to się stanie, warstwy zewnętrzne mogą się już przypalić).

4. Jeśli chodzi o filety - ważne by były naprawdę świeże. Nie chodzi tylko o to by nie było popsute. Świeże mięso zawiera więcej wody i będzie bardziej soczyste w środku.



Zmieniony przez - Mellopl w dniu 2018-04-27 10:16:38
Wysłana -
ryby to raczej wszystkie możesz, te delikatniejsze, może w folii aluminiowej lepiej
pierś z kurczaka czy indyka grilluję często w lato, zwykłe obsypanie przyprawami ulubionymi (bez ziół bo się przypalają) i nigdy nie była sucha, tylko trzeba pamiętać, że temu rodzajowi mięsa dużo nie potrzeba czasu
z mięsa mielonego robię takie hmm w jakimś lokalu to podobne było do shish kebab, czyli mieszam z cebulą, przyprawami ulubionymi i robię takie kiełbaski z tego.....chyba moja ulubiona rzecz z grilla, zawsze naładuję tone chilli i choć jedno ma smak taki jak lubię
Wysłana -
właśnie się marynuje kura - nowe pomysły, jak wyjdzie to wrzucę. narazie testy na grillu elektrycznym, ale on weryfikuje wszystko:)
Wysłana -
Tak z dzisiaj :D Burgerki







Wysłana -
o burgery pierwsza klasa :) muszę spróbować

zrobiłam szaszłyki ale kilka minut podgotowałam pierś, tak że na grillu tylko zarumieniłam kurczaka i warzywa. Był soczysty a warzywa chrupiące

Wysłana -
Andzia Zarzucisz przepisem na te bułki :D ?
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź