W tym dziale pojawiały się już przeróżne przepisy na sernik; postanowiłem dorzucić coś od siebie
Produkty:
- 600 g twarogu półtłustego;
- słodzik
- 200 ml śmietanki 30%;
- 3 jaja;
- opcjonalnie sok z cytryny/aromat cytrynowy;
Wykonanie:
1.Twaróg kruszymy, dodajemy śmietankę i całość rozcieramy blenderem na gładką masę.
2. Dodajemy żółtka, słodzik(wedle uznania), ewentualnie aromat lub sok z cytryny, całość mieszamy. Dodajemy około 50 ml wody, dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję dość gęstego ciasta nalesnikowego.
3. Dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie łączymy z masą serową przy pomocy łyżki (nie używamy blendera/miksera bo wówczas masa nie będzie puszysta)
4. Masę umieszczamy w natłuszczonej blaszce do ciasta, pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jeśli jesteście posiadaczami piekarników z dolną i górną grzałką to dobrze jest przez pierwsze 20-30 minut piec sernik wyłącznie od spodu, a póżniej załączyć grzanie również od góry. Ewentualnie można na początku pieczenia nakryć blaszkę folią aluminiową.
Wartości odżywcze na 100 g sernika:
B-14
T-11
W-3
Kilka fotek:
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-05-06 10:48:04