Składniki:
-280g batata w skórce
-100g banana
-20g ciemnego kakao
-20g wheya czekoladowego
-20g mielonych migdałów
-10g mąki kokosowej
-20g czekolady 85%
Karmel:
-50g daktyli suszonych
-20g wheya o smaku słonego karmelu lub inny
-sól
Wykonanie:
Z daktyli wyjąć pestki, porwać na kawałki, zalać wodą i odstawić na przynajmniej całą noc. Odlać wodę, dodać whey, szczyptę lub dwie soli i zblendować na gładką masę.
Batata ''upiec'' w mikrofali. Wstawić na ok 6minut, przewrócić w połowie "pieczenia". Następnie przekroić na pół i wyjąć łyżką ze skórki. Czekoladę rozpuscić -
najszybciej wrzucić do kubeczka, zalać 2 łyżkami wody i podgrzać w mikrofali. Batata zblendować z bananem, wheyem, kakao, migdałami, rozpuszczoną czekoladą i mąką kokosową.
Wylać do małej formy - u mnie prostokątne, ceramiczne naczynie. Na wierzch wylać masę karmelową. Wstawić do lodówki na całą noc lub do zamrażarki i wyjąć ok 30min przed podaniem.
Makro dla całosci (6 kawałków)
963,0 kcal B:48,9 g W:132,9 g T:26,2 g
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html