200 gramowy stek z tunczyka
1/2 czerwonej cebuli = 50 gram
1 bulwa czerwonych buraczkow = 70 gram
1 stolowa lyzka oliwy z oliwek
1/2 kostki rosolowej <tu doprawiamy wedlug uznania>
2 suszone sliwki = 10 gram
pieprz
1/2 malej lyzki kminku mielonego
Swieze liscie kolendra<do przystrojenia na gore>
Przygotowanie :
1. Bulwe buraczkow obrac i pokroic w male plasterki. Cebule obieramy i kroimy w plastry tak zeby otrzymac kolka z cebuli.
2. Na rozgrzana patelnie z oliwa wrzucamy kulka cebuli i plasterki buraczkow i lekko przysmazamy
3. Sliwke kroimy w bardzo drobna kostke i dodajemy na patelnie do cebuli i buraczkow.
4. Wlewamy na patelnie okolo 200 ml wody przyprawionej wczesniej pieprzem , kminkiem i kostka rosolowa.
5. Stek przyprawiamy pieprzem , kladziemy na wazywa na patelnie i przykrywamy patelnie przykrywka. Dusimy calosc okolo 20 min na srednim ogniu.
6. Na gotowa potrawe posypujemy pokrojone liscie kolendra.
619 kcal
11,9 gram wegl
44,9 gram bialka
43 gramy tluszczu