SFD.pl Zdrowie i Uroda

Dodaj odpowiedź

SHBG pomoc

Wysłana -
Witam. Może ktoś miał podobny problem i będzie mógł pomóc. Opiszę pokrótce moją sytuację. Niedawno z pewnych powodów zrobiłem badania hormonalne i wyniki nie wyszły najlepiej. Tsh 4.89 przy normie 0.27-4.20, DHEA także lekko ponad normę. Testosteron całkowity wynik 35.29 przy normie 8.64-29.00, testosteron wolny wynik 21.93 przy normie 35- 92.60. SHBG wysoko ponad normę 160.90 a norma 18.30-54.10. Prolaktyna , estrogen, kortyzol w normie. Jestem teraz pod opieką endokrynologa. Stwierdził niedoczynność tarczycy. Spytany o SHBG odpowiedział , że to przez niedoczynność jego poziom jest tak wysoki. Biorę lek Euthyrox. Mimo wszystko martwi mnie ten poziom SHBG. Czy ktoś może wie jak obniżyć SHBG ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Ciebie zainteresować:

Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Skoro jesteś pod opieką lekarza endokrynologa to trzeba się dostosować do jego zaleceń, wychodzi więc że po ustabilizowaniu tarczycy SHGB również powinno wrócić do normy.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź