SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Słonecznikowy, sojowy, kukurydziany...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6917

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 4027 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16307
Badając zastosowanie oleju słonecznikowego można zaobserwować dwieskrajności. Jedni praktycznie nie włączają go do swego jadłospisu, inni widzą w nim niemalże panaceum na wszystkie biedy. Jestem głęboko przekonany, że oleje roślinne należy koniecznie używać. Powinny one stanowić w przybliżeniu 50% całej ilości używanych tłuszczów. Dzienna norma wynosi 60-80 g. Rzecz w tym, że w olejach roślinnych zawarte są biologicznie aktywne substancje, pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co z kolei chroni nasze naczynia krwionośne przed rozwojem miażdży-
cy (sklerozy). Jeśli wziąć pod uwagę, że nadmiar cholesterolu we
krwi obserwuje się już u osób w wieku 20 lat, to staje się oczywiste,
że nawet młodzi powinni zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu zwierzęcego i zastąpić go tłuszczami roślinnymi. Przewaga olejów roślinnych nad tłuszczami zwierzęcymi polega m.in. na występowaniu w nich dwóch nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego i linolenowego, które dostają się do organizmu tylko razem z pokarmem. Trzeci kwas arachidonowy,
może tworzyć się w organizmie z linolowej odmiany kwasu i witaminy Bg. Te nienasycone kwasy tłuszczowe - nawiasem mówiąc otrzymały one nazwę witaminy F (od angielskiego: fat - tłusty) - są w organizmie niezastąpione, ponieważ biorą udział w syntezie wielu hormonów i substancji hormonopodobnych. Uwaga ważna dla kobiet w okresie klimakterium: minimalne dobowe zapotrzebowa nie na nienasycone kwasy tłuszczowe wynosi od 2 do 6 g. Ta ilość zawiera się w 10-15 g oleju roślinnego, ale aby zaopatrzyć organizm w te kwasy, każdy z nas powinien codziennie przyjmować 25-30 g oleju roślinnego (1-2 łyżki).
Bardzo często starsi ludzi, chcąc zapobiec pogłębianiu się miażdżycy, zaczynają pić olej roślinny w dużych ilościach. Może to doprowadzić do rozstroju żołądka i układu wydzielającego żółć.
Oleje roślinne szczególnie korzystnie jest używać w postaci surowej (np. w sałatkach), ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury nienasycone kwasy tłuszczowe utleniają się i tracą swoje pożyteczne właściwości. Odżywcze wartości oleju roślinnego są tak duże, że jego obecność w Państwa diecie w połączeniu z jajami i rybą w pełni pozwoli wyeliminować mięso i tłuszcze zwierzęce,gdyż wszystkie niezbędne dla organizmu substancje będą dostarczane z tymi produktami.Najbardziej popularny olej roślinny słonecznikowy jest jednocześnie jednym z najcenniejszych ze względu na swoje wartości odżywcze. Więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają tylko oleje sojowy i arachidowy, jednakże posiadają one z kolei mniej witamin i minerałów. Olej sojowy ma przyjemny smak i zapach, ale może lekko zgorzknieć. Do sałatek najlepszy jest olej słonecznikowy i oliwa z oliwek. Oliwa ma neutralny smak i jest praktycznie pozbawiona zapachu. Cieszy się u klientów dużym wzięciem, choć niezupełnie zasłużenie, gdyż ze względu
na zawartość witamin i innych biologicznie cennych związków jest jednąz najuboższych. Pod względem zawartości witamin ustępuje olejowi słonecznikowemu również kukurydziany, który jednakże dzięki dużej zawartości witaminy E wspaniale obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki wyjątkowości swojego składu olej kukurydziany już od dawna używany jest w leczeniu wielu chorób, a szczególny efekt można osiągnąć, stosując go w leczeniu chorób skóry.

Na zakończenie pragnę dać Państwu kilka praktycznych rad:
1. Olej roślinny należy trzymać w dobrze zamkniętym naczyniu,
w ciemnym, chłodnym miejscu i nie dłużej niż 6 miesięcy.
2. Oleje nierafinowane są oczywiście lepsze niż rafinowane.
3. Olej w szklanych butelkach jest jakościowo lepszy od oleju
w opakowaniach plastikowych.
4. Nie szkodzi, jeśli na dnie butelki pojawi się niewielki osad. Są
to biologicznie aktywne substancje.
5. Proszę nie używać tej samej porcji oleju do wielokrotnego smażenia. Nie należy smażyć potraw na oleju zbyt długo.


Artykuł z książki " DROGA DO ZDROWIA"
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 251 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2300
Przeczytałem artykuł i nawet ciekawy ale oczywiste chyba jest że tłuszcze rośline są potrzebne i zdrowe tym bardziej że wszedzie trąbicie zamało zdrowych tłuszcze gdzie tran gdzie oliwa z oliwek hehehe a swoją droga mógł byś mi wytłumaczyć co oznacza pojęcie rafinowany i czym sie różni ten rafinowany od tego nie rafinowanego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 52363
masz soga za prace

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

cel masa,co robic

Następny temat

cukry proste dla biegacza / piłkarza

WHEY premium