...
Napisał(a)
Literatura literaturą ale sam jestem chory na cukrzycę typu 1 i kontroluje na bieżąco cukry i Insuline i mogę powiedzieć że podczas picia coli zero i innych zerowek codziennie, średnia insuliny z całego dnia jak i tygodnia wychodziła mi mniej więcej o 20iu insuliny więcej tygodniowo w porównaniu do tygodbia w którym nie piłem zadnych zerowek, podobnie ma sie sytuacja z dużą ilością kawy (400-500mg kofeiny na dzień)
1
...
Napisał(a)
KingKoksingLiteratura literaturą ale sam jestem chory na cukrzycę typu 1 i kontroluje na bieżąco cukry i Insuline i mogę powiedzieć że podczas picia coli zero i innych zerowek codziennie, średnia insuliny z całego dnia jak i tygodnia wychodziła mi mniej więcej o 20iu insuliny więcej tygodniowo w porównaniu do tygodbia w którym nie piłem zadnych zerowek, podobnie ma sie sytuacja z dużą ilością kawy (400-500mg kofeiny na dzień)
Jesteś przypadkiem klinicznym to co innego, t nie liczą się przypadki anegdotyczne. Mówimy jak to wygląda na ludziach zdrowych. Po prostu wg podstawowej fizjologii niemożliwe jest by aspartam podnosił insulinę. Nie ma takiego szklaku metabolicznego który by potwierdził.
W niektórych badań na myszach minimalnie sukraloza chyba podnosiła inse ale to na myszach
I tak nie zgodzę się co insy o aspartam nawet w cukrzycy. Aspartam jest bezpiecznym i zalecanym przez diabetyków słodzikiem. Musi tam działać jakiś inny proces, w sensie jakaś korelacja, a nie koniecznie sam związek przyczynowo-skutkowy
Z kawą się zgodzę, bo odpowiednia ilość kawy poprawia wrażliwość insulinową, a zbyt duża pogarsza
...
Napisał(a)
Jeśli nie słodziak to z pewnością wpływ na wyższe dawki insy może mieć kofeina zawarta np w pepsi w sporej ilości jesli ktoś wypije 2l butelkę czy np w tigerach
2
...
Napisał(a)
popuriKingKoksingLiteratura literaturą ale sam jestem chory na cukrzycę typu 1 i kontroluje na bieżąco cukry i Insuline i mogę powiedzieć że podczas picia coli zero i innych zerowek codziennie, średnia insuliny z całego dnia jak i tygodnia wychodziła mi mniej więcej o 20iu insuliny więcej tygodniowo w porównaniu do tygodbia w którym nie piłem zadnych zerowek, podobnie ma sie sytuacja z dużą ilością kawy (400-500mg kofeiny na dzień)
Jesteś przypadkiem klinicznym to co innego, t nie liczą się przypadki anegdotyczne. Mówimy jak to wygląda na ludziach zdrowych. Po prostu wg podstawowej fizjologii niemożliwe jest by aspartam podnosił insulinę. Nie ma takiego szklaku metabolicznego który by potwierdził.
W niektórych badań na myszach minimalnie sukraloza chyba podnosiła inse ale to na myszach
I tak nie zgodzę się co insy o aspartam nawet w cukrzycy. Aspartam jest bezpiecznym i zalecanym przez diabetyków słodzikiem. Musi tam działać jakiś inny proces, w sensie jakaś korelacja, a nie koniecznie sam związek przyczynowo-skutkowy
Z kawą się zgodzę, bo odpowiednia ilość kawy poprawia wrażliwość insulinową, a zbyt duża pogarsza
Zainteresował mnie ten związek kawa-wrażliwość insulinowa. Orientujesz się jaka jest granica i czy ten efekt jest na tyle duży, by go w ogóle brać pod uwagę (może istnieć być tak mały że w praktyce nie być istotny)?
1
FLUCTUAT NEC MERGITUR
...
Napisał(a)
Podam swój przykład, kawaa rano i jest wszystko w porządku lecz kawa rano, przed treningiem i jeszcze dwie po treningu widać różnicę w dawkach insy jakie muszę podawać (oczywiście są większe) także tu bym obstawial ze te 4 mocne kawy to tak 400-500mg kofeiny
1
...
Napisał(a)
MelloplpopuriKingKoksingLiteratura literaturą ale sam jestem chory na cukrzycę typu 1 i kontroluje na bieżąco cukry i Insuline i mogę powiedzieć że podczas picia coli zero i innych zerowek codziennie, średnia insuliny z całego dnia jak i tygodnia wychodziła mi mniej więcej o 20iu insuliny więcej tygodniowo w porównaniu do tygodbia w którym nie piłem zadnych zerowek, podobnie ma sie sytuacja z dużą ilością kawy (400-500mg kofeiny na dzień)
Jesteś przypadkiem klinicznym to co innego, t nie liczą się przypadki anegdotyczne. Mówimy jak to wygląda na ludziach zdrowych. Po prostu wg podstawowej fizjologii niemożliwe jest by aspartam podnosił insulinę. Nie ma takiego szklaku metabolicznego który by potwierdził.
W niektórych badań na myszach minimalnie sukraloza chyba podnosiła inse ale to na myszach
I tak nie zgodzę się co insy o aspartam nawet w cukrzycy. Aspartam jest bezpiecznym i zalecanym przez diabetyków słodzikiem. Musi tam działać jakiś inny proces, w sensie jakaś korelacja, a nie koniecznie sam związek przyczynowo-skutkowy
Z kawą się zgodzę, bo odpowiednia ilość kawy poprawia wrażliwość insulinową, a zbyt duża pogarsza
Zainteresował mnie ten związek kawa-wrażliwość insulinowa. Orientujesz się jaka jest granica i czy ten efekt jest na tyle duży, by go w ogóle brać pod uwagę (może istnieć być tak mały że w praktyce nie być istotny)?
Nie tyle co kawa - wrażliwość insulinowa, a kofeina - wrażliwość bo kawa to tysiąc związków, polifenoli które poprawiają wrażliwosć insulinową, jednak za dużo kawy to też za dużo kofeiny co wpływa odwrotnie. Ogólnie brałbym to pod uwagę, ponieważ zbyt duża ilość kofeiny sama w sobie szkodliwa. Udowodnione jest że picie do 3 kaw dziennie przedłuża życie, a jak więcej to skraca
Odnośnie samej literatury i wrażliwości, to głównie osoby które mają problem z insulioopornością powinny uważać mocno
do 300 mg kofeiny na dobę dla kobiet w ciąży oraz z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej
do 600 mg na dobę dla reszty i będzie ok
• Arabica 50-120 mg / 150 ml
• Robusta 100-250 mg / 150 ml
• rozpuszczalna 60-70 mg / 150 ml
• espresso 40-110 mg / 150 ml
• w proszku („3 w 1”) 39-78 mg / 150 ml
...
Napisał(a)
Tak jak Popuri napisał - sam w sobie aspartam nie podnosi insuliny. Może jedynie usprawniać pobór węglowodanów z przewodu pokarmowego. Gdyby aspartam przyczyniał się do wyrzutu insuliny do krwi, niezależnie od poziomu glukozy to moglibyśmy go używać jako suplement anaboliczny po treningu. Na ludziach do tej pory tej zależności nie udowodniono.
...
Napisał(a)
Zgadza się. Nie ma to wpływu w przypadku zdrowych osób.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Na ludziach do tej pory nie udowodniono aby słodziki miały negatywny wpływ na organizm. Ich rzekoma ''rakotwórczość” wynika najpewniej z rozgłośnionego badania na szczurach gdzie były karmione kolosalnymi dawkami (4 mg/kg do 5 000 mg/kg masy ciała.)
https://www.researchgate.net/publication/225029050_Aspartame_induces_lymphomas_and_leukaemias_in_rats
W jednym z badań sprawdzano czy faktycznie sztuczne słodziki mogą zwiększyć rryzyko raka, cukrzycy, próchnicy zębów, przewlekłej choroby nerek, etc. Nie wykazano takiej korelacji.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5591507/
Dodatkowo słodziki nie mają wpływu na odpowiedź ze strony insuliny, a wiele ludzi się tego boi. Pozostaje kwestia mikrobioty jelitowej, ale w tej materii jest zbyt mało dowodów aby móc cokolwiek napisać. Czasem jest to zabawne, bo ludzie którzy piją i palą boją się słodzików. Chyba. że ktoś ma fenyloketonurie to wtedy aspartam nie będzie wskazany.
https://www.researchgate.net/publication/225029050_Aspartame_induces_lymphomas_and_leukaemias_in_rats
W jednym z badań sprawdzano czy faktycznie sztuczne słodziki mogą zwiększyć rryzyko raka, cukrzycy, próchnicy zębów, przewlekłej choroby nerek, etc. Nie wykazano takiej korelacji.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5591507/
Dodatkowo słodziki nie mają wpływu na odpowiedź ze strony insuliny, a wiele ludzi się tego boi. Pozostaje kwestia mikrobioty jelitowej, ale w tej materii jest zbyt mało dowodów aby móc cokolwiek napisać. Czasem jest to zabawne, bo ludzie którzy piją i palą boją się słodzików. Chyba. że ktoś ma fenyloketonurie to wtedy aspartam nie będzie wskazany.
1
...
Napisał(a)
Dobrze napisane :)
Oczywiście też nie jest tak, że słodzików można jeść do woli. Po prostu nie wiadomo jeszcze, jakie na zdrowie będzie miało wpływ ich wieloletnia spora konsumpcja
Oczywiście też nie jest tak, że słodzików można jeść do woli. Po prostu nie wiadomo jeszcze, jakie na zdrowie będzie miało wpływ ich wieloletnia spora konsumpcja
Polecane artykuły