Zarówno ryż jak i ziemniaki to bardzo dobre źródło nie tylko węglowodanów, ale i innych wartości odżywczych.
Ziemniaki są gatunkiem bylin należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidory. Pochodzą z Ameryki Południowej i zanim zostały uznane jako roślina jadalna służyły częściej jako roślina ozdobna i lecznicza. Z czasem zaczęto ziemniaki dodawać do posiłków. Ich cenne wartości oraz niski koszt uprawy sprawiły, że stały się podstawą żywienia, ratując w ten sposób ubogą ludność od głodu i śmierci. Na dzień dzisiejszy ziemniaki to jeden z najpopularniejszych produktów dostępnych w sklepach, ale do samego spożycia wykorzystywane jest ledwo 20% z upraw. W dużej mierze stanowią one podstawę przetworów paszowych, część jest wykorzystywana do produkcji przetworów takich jak frytki, susze, kostki ziemniaczane, niewielki odsetek jest eksportowany.
Co ciekawe ziemniak składa się z części jadalnej i trującej – bulwa to ta jadalna część, natomiast liście, kwiaty i łodyga zawierają toksyczny składnik solaninę, która wywołuje zatrucie pokarmowe.
Ziemniak słynie z bogactwa takich składników odżywczych jak magnez, potas, fosfor, żelazo i wapń. Ma niską zawartość sodu, sporo błonnika oraz witamin (D,E,K,B1,B3,B6,C oraz kwas foliowy).
Odnośnie diety często słyszy się słowa „ziemniaki są tuczące”. Czy tak jest naprawdę? Niekoniecznie.
W 100g produktu mamy ok. 80 kcal, w tym niecałe 17g węglowodanów. Ważne jest natomiast w jaki sposób je poddajemy obróbce. Ziemniaki są bardzo chłonne zatem smażone na tłuszczu szybko nim nasiąkają. Najlepszym sposobem przyrządzenia będzie gotowanie i pieczenie i podawanie bez sosów, które mogą stanowić bardzo kaloryczny dodatek.
Ciekawe przepisy z Kuchni SFD:
sfd.pl - Bezglutenowa zapiekanka z selera
sfd.pl - Ziemniaczane frytki z pieca z dodatkiem tymiankowego majonezu
Ryż jest najpopularniejszym produktem wśród sportowców. Często słyszymy, że kulturyści to jedzą tylko ryż, kurczaka i brokuły co niekoniecznie jest prawdą. Nie da się jednak ukryć, że ryż jest bardzo popularnym źródłem węglowodanów i często się pojawia na naszych talerzach. Występuje wiele gatunków i form ryżu – dla nas najcenniejsze są te najmniej oczyszczone (np. ryż brązowy), ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych tj. magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Jest lekkostrawny i smaczny. Dla osób z problemami żołądkowymi istotne będzie to, że ma korzystny wpływ na trawienie, przeciwdziała biegunkom. Dodatkowo też reguluje poziom cukru we krwi.
Zarówno ryż jak i ziemniaki to doskonałe źródła węglowodanów. Różnią się od siebie przyswajalnością i wartościami, nie ma jednak przeciwskazań by oba produkty znalazły się w naszej diecie. Dla wielu osób ziemniaki będą bardziej sycące niż ryż co może się okazać cenną informacją dla osób redukujących. Sportowcy będący na masie muszą być świadomi, że aby zaspokoić zapotrzebowanie na węglowodany będą musieli zjeść dużą ilość ziemniaków – objętościowo znacznie więcej niż ryżu.
Dla porównania:
- 100g ziemniaków zawiera ok 17g węglowodanów
- 100g ryżu zawiera ok. 76g węglowodanów
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/RYŻ_ile_wartości_po_ugotowaniu_-t367616.html
https://www.sfd.pl/Ile_można_trzymać_ryż_w_lodówce_-t850443.html
https://www.sfd.pl/torebka_100g_ryzu_po_ugotowaniu_czy_przed-t133426.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 03:18:16