składniki na 2 porcje:
duży cyc z kuraka 250 g
ryż paraboliczny 200 g
fasolka czerwona z puchy 240 g
1 duża cebula
papyka konserwowa 50 g
ok 50 g koncentratu pomidorowego, mozna użyć również pomidorów z puchy albo zwykłych ale bez skórki
400 ml bulionu
oliwa z oliwek ok 20 g
rosołek w kostce
papryka ostra
przyprawa curry
pieprz czarny
sól
nie ma zdj kuraka bo juz sie marynował
Kuraka kroimy na małe kawałeczki doprawiamy przyprawą curry, papryką ostrą i co tam jeszcze chcecie dodajemy łyżke oliwy i mieszamy, odstawiamy na ok pół godzinki do lodówki
W między czasie kroimy cebulke i papryke na kosteczke, na patelnie wrzucamy kuraka smażymy chwilke i dodajemy cebulke
gry kurczak juz bedzie miekki wrzucamy surowy ryż, mieszamy i smażymy ok 1 min, wlewamy potem bulion(mozna go uzyskac po zmieszaniu gorącej wody z kostką rosołową, albo użyć rosołu domowego)dodajemy fasolke i koncentrat, przykrywamy, gotujemy ok 10-12 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
na koncu dodajemy paprykę, próbujemy, ryż powinien być lekko twardawy dodajemy wedle uznania pieprz i sól i gotowe. Cała konsystencja powinna byc lekko wodnista
wartości odżywcze
Białko:54-zwierzęce +18- roslinne
Węgle ok 190
Tłuszcz 30
Kcal 1360
wartośc na porcje B-27(z)9(r)\W 95\ T 15\ Kcal ok 680