SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Redukcja

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 3544

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez krzych666 z działu Trening.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 163 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 8841
Witam.Zaczęły się wakacje...Każdy chce zgubić trochę tłuszczyku i zbędnych kg. i zdobyć masę mięśniową. Zapraszam do przeczytania artykułu, który może Wam w tym pomóc.

Redukujemy tkankę tłuszczową.

Aby skutecznie wspomóc nasze wysiłki mające na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej, stajemy przed dylematem wyboru preparatu, który mógłby sprostać temu niełatwemu zadaniu. Zależnie od naszych potrzeb oraz determinacji, możemy dowolnie sięgnąć po pomoc- prozdrowotne środki o stopniowym działaniu odchudzjącym.

l-karnityna

Jest aminokwasem endogennym, wytwarzanym w naszym organizmie z aminokwasów metioniny oraz lizyny. Przy odpowiedniej podaży w diecie żelaza, witamin C, PP, oraz B6 nasz organizm bezproblemowo radzi sobie z jej produkcją.
Wprawdzie nasz organizm potrafi sam wytworzyć l-karnitynę, lecz zawsze potrzebuje do tego celu pewną ilość energii oraz czasu, więc podczas długotrwałego treningu aerobowego może się zdarzyć, że dojdzie do deficytu endogennie wytwarzanej l-karnityny, a wtedy odpowiednia podaż tego suplementu z zewnątrz wyeliminuje ten brak. Godny uwagi nawet dla człowieka nie uprawiającego żadnego sportu jest fakt prozdrowotnego działania karnityny. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni szkieletowych oraz mięśnia sercowego, gdyż ułatwia utlenienie wolnych kwasów tłuszczowych. Karnityna zmniejsza ich stężenie w krwiobiegu, tym samym zmniejszając ryzyko powstawania miażdżycy naczyń krwionośnych.
Natomiast dodatkowa suplementacja karnityną zapewni każdemu sportowcowi zwiększenie odporności organizmu na zmęczenie, przyspieszy regenerację powysiłkową, a w sytuacji niedoboru energetycznego może zaoszczędzić zapasy glikogenu, jak też zapobiec rozpadowi tkanki mięśniowej.
Naturalnym źródłem karnityny w pożywieniu jest mięso, natomiast l-karnitynę jako suplement możemy kupić w różnych formach podania. Najdroższą, a zarazem najszybciej przyswajalną formą jest l-karnityna podana pod postacią płynu, który - gdy jest podany na pusty żołądek - momentalnie miesza się z sokiem żołądkowym, tym samym zapewniając najszybsze wejście suplementu do krwiobiegu. Kolejną formą podania stanowią kapsułki, w których żalatynowa osłonka jest momentalnie rozkładana w układzie trawiennym, a znajdujący się tam suplement pod postacią proszku zostaje szybko wchłonięty. Najtańszą formą podania są tabletki. Ze względu na zawartość substancji zbrylających, wchłanianie jest znacznie wolniejsze niż w wypadku płynu czy kapsułek, dlatego też w wypadku tabletek należy to uwzględnić i odpowiednio wcześnie spożyć suplement.

Stosowanie:
Najkorzystniej będzie podać jedną dużą dawkę l-karnityny rano na czczo, zapewni to maksymalne wchłonięcie tego aminokwasu oraz zmagazynowanie go w mitochondriach komórkowych do czasu trwania treningu.
Można też dawkę l-karnityny podzielić na mniejsze porcje podawane przez cały dzień, niemniej koniecznie trzeba wtedy pamiętać, że każda dawka powinna być podana z dala od posiłku.

Dodatkowe uwagi praktyczne:
Zakupując nawet najwyższej jakości suplement l-karnityny, należy pamiętać o dokonaniu cięć kalorycznych w naszej codziennej diecie. W przeciwnym razie l-karnityna będzie oddziaływała na tłuszcze przez nas zjadane, względnie na kwasy tłuszczowe wyprodukowane przez naszą wątrobę z nadmiaru zjadanych węglowodanów, a nie na tłuszcz zgromadzony w komórkach tłuszczowych.
Zawsze najpierw nasz organizm będzie się starał pozyskać energię z aktualnie spożytego pokarmu, a nie pobierać jej z magazynu energii, jakim jest tkanka tłuszczowa. Powyższą sytuację możemy przyrównać do pracy robotnika ładującego węgiel do pieca fabrycznego. Zawsze łatwiej będzie mu ładować węgiel dostarczony w pobliżu pieca, niż chodzić po niego do magazynu.

Korzystne jest wspomaganie odchudzającego działania l-karnityny synergicznie działającymi preparatami takimi jak: fat burnery, cla, hca i innymi.

Dawki dzienne karnityny wahają się od 600 do 1200 mg. Są one uzależnione od masy ciała zawodnika stosującego ten suplement oraz od rodzaju wysiłku, czasu jego trwania i rodzaju samej diety. Podawanie większych dawek nie powoduje skutków ubocznych, jednak wcale też nie wzmacnia oddziaływania karnityny na spalanie tłuszczu (oczywiście w wypadkach szczególnych dawki karnityny mogą być znacznie zwiększone - mowa tu o zawodnikach zajmujących się sportem wyczynowym).

CLA

Cena CLA nie jest niska, wynika to z faktu użycia najnowocześniejszych technologii do jego produkcji. Mechanizm działania CLA nie został jednak do końca wyjaśniony. Podczas doświadczeń wykonanych przez amerykańskich naukowców na zwierzętach doświadczalnych, którym podawano odpowiednie dawki CLA, zanotowano wzrost beztłuszczowej masy ciała wraz ze znaczną utratą tkanki tłuszczowej.
Na podstawie wspomnianych doświadczeń wysnuto daleko idące wnioski: „ CLA pomaga zwiększać syntezę białek w mięśniach, zatrzymując azot, blokuje działanie hormonu katabolicznego, jakim jest kortyzol, jednocześnie podnosząc termogenezę organizmu- zużywa się na ten cel tkankę tłuszczową."
To nie wszystko: CLA może zwiększać wrażliwość komórek mięśniowych na insulinę, uwrażliwiając receptory insulinowe w błonie komórkowej, tym samym mniejsza ilość insuliny wystarcza do osiągnięcia pożądanego efektu anabolicznego. Dzięki CLA przy mniejszej ilości glukozy, a także aminokwasów, przechodzi z krwiobiegu do komórek mięśniowych, wpływając na wzrost masy mięśni oraz zwiększenie ich siły.

Stosowanie:
W ilości do 3 g dziennie, w równych podzielonych na trzy porcjach. Spożywać razem z posiłkami lub bezpośrednio po posiłkach.

Dodatkowe uwagi praktyczne
Podobnie jak przy karnitynie, stosowanie samego CLA bez jakichkolwiek cięć energetycznych w naszej diecie może nie przynieść żadnych pozytywnych rezultatów.
Uwaga ! W przeciwieństwie do l-karnityny długotrwałe stosowanie mocno zawyżonych dawek CLA jest dla organizmu człowieka niebezpieczne. Wynika to z faktu wysokiej bioaktywności nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należy też CLA.
Ich nadmiar, jeśli nie będzie wykorzystany przez nasz organizm, może ulec zmianom oksydacyjnym w naszym organizmie, przyczyniając się nawet do pewnych zmian nowotworowych !


HCA, czyli hydroksykwas cytrynowy
Jest substancją bioaktywną pozyskiwaną z owoców drzewa zwanego „Garcinia Cambogia", rosnącego w Azji południowo-wschodniej. Zadaniem HCA jest blokowanie w naszym organizmie kluczowego enzymu odpowiedzialnego za przemianę nadmiaru spożytych węglowodanów w kwasy tłuszczowe, następnie odkładane pod postacią podskórnej tkanki tłuszczowej. Teoretycznie więc nadmiar zjadanych węglowodanów, skoro nie może być przekształcony w kwasy tłuszczowe, powinien być wykorzystany do syntezy glikogenu, a tym samym przyczynić się do zwiększenia efektywności naszych treningów, co w sumie powinno skutkować przyrostem masy mięśniowej. Kolejnym pozytywnym efektem suplementacji HCA, powinno być zmniejszenie łaknienia, wszak zwiększenie zasobów glikogenu warunkuje stabilizację poziomu cukru we krwi, tym samym nie powinno się dochodzić do niekontrolowanego wzrostu apetytu.
Jak widać, HCA z powodzeniem może być wykorzystywane zarówno podczas diety redukcyjnej, jak i zwiększającej masę ciała Niech wszystkie osoby, które liczą na to, że stosując HCA będą do woli objadać się słodyczami, ciastkami, zapijając je słodkimi napojami, zapomną o jakiejkolwiek redukcji ilości tkanki tłuszczowej.

Stosowanie
Do 3 g dziennie, podawane w równych porcjach na 30 min przed posiłami.

Dodatkowe uwagi praktyczne
Biorąc pod uwagę brak standaryzacji zawartości HCA w sproszkowanym i obleczonym w kapsułki owocu „Garcinia Cambogia" przestrzegam przed przekraczaniem zalecanych dawek. Nie zastosowanie się do zaleceń ilościowych stosowania HCA może prowadzić do obciążenia wątroby oraz podrażnienia śluzówki żołądka (preparat jest spożywany przed posiłkami, wchłania się więc z dala od posiłku).

Chitosan (chitinin)
Chitosan jest substancją organiczną wytwarzaną z pancerzy morskich skorupiaków. Spożyty przed posiłkiem posiada właściwości wiązania w jelitach człowieka zjadanych kwasów tłuszczowych. Ponieważ chitosan nie jest trawiony, tłuszcze, które weszły z nim w reakcję, również nie zostały wchłonięte, a w ten sposób powstały związek zostaje wydalony wraz z kałem człowieka.
Znów mamy kolejny rewelacyjny preparat pomagający nam w schudnięciu. I to jaki ! Możemy jeść do woli tłuszcze, a i tak nie zostaną one wbudowane przez nasz organizm w tkankę tłuszczową.
Ponadto należy zwrócić uwagę, że chitosan wiąże tłuszcze nie przebierając, czyli potrafi związać zarówno kwasy tłuszczowe nasycone, które są źródłem szkodliwego cholesterolu , jak i prozdrowotnie działające kwasy tłuszczowe nienasycone, będące nośnikiem wielu witamin, służą do wytwarzania wielu substancji aktywnych o charakterze hormonów tkankowych (eikozanoidów), są także składnikiem budulcowym błon komórkowych.


Stosowanie:
1-2 g. na 20 min przed głównymi posiłkami

Dodatkowe uwagi praktyczne.
Długotrwałe podawanie zawyżonych dawek chitosanu, czynione z myślą, iż większa jego ilość może związać większą ilość spożytego tłuszczu, jest działaniem wysoce ryzykowanym dla naszej wątroby, jak też może przynieść negatywne skutki zdrowotne ze względu na blokowanie wchłaniania prozdrowotnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Fat burnery

Zadaniem dobrego fat burnera jest regulacja pracy zarówno naszej wątroby, jak i całego organizmu w kierunku prawidłowej przemiany kwasów tłuszczowych, oraz ukierunkowanie na pozyskiwanie z nich energii życiowej. Do kolejnych zadań dobrze skomponowanego fat burnera należą:
-Obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL.
-Poprawa funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
-Zapobieganie powstawaniu miażdżycy naczyń krwionośnych.
-Redukcja hormonów odpowiedzialnych za powstawanie nadwagi.
-Likwidacja niedoboru niektórych deficytowych składników odżywczych podczas niskokalorycznej diety redukcyjnej.
Jak widać dobrze skomponowany fat burner posiada zdecydowanie prozdrowotne działanie dla organizmu. Postaram się więc wymienić podstawowe składniki, jakie powinien posiadać fat burner i krótko określić, za jakie funkcje w naszym organizmie są one odpowiedzialne.

L-Karnityna-Aminokwas (wytwarzany w naszym organizmie) biorący udział w pracy serca; l-karnityna sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu, normalizuje przemiany kwasów tłuszczowych w wątrobie, angażując tłuszcze do przemian energetycznych, oszczędza białka tkanki mięśniowej przy niedoborze energetycznym


Lecytyna - substancja spokrewniona z choliną, bierze udział w budowie błon komórkowych i wspomaga transportowanie tłuszczów, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie woreczka żółciowego i wątroby, stanowi jeden ze składników żółci, posiada właściwości antymiażdżycowe.

Cholina - konieczna dla właściwej pracy mózgu i wątroby, wspomaga powstawanie niektórych hormonów, zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby.


Inozytol - uczestniczy w metabolizmie glukozy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy tętnic, pełni ważną rolę w powstawaniu lecytyny, bierze udział w procesach przemian metabolicznych tłuszczu.


Metionina- aminokwas egzogenny (czyli taki, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować) odgrywający ważną rolę w syntezie choliny i lecytyny, w syntezie adrenaliny (pełni ważną rolę w funkcjonowaniu nadnerczy) oraz tauryny. Istnieje ścisły związek między metioniną a przemianami witamin B6 i B12. Metionina bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników, które niszczą błony komórkowe, a tym samym doprowadzają do śmierci komórek.


Olej lniany (flax seed oil) - jest źródłem niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego linolenowego (n3), pełniącego w organizmie różnorodne funkcje budulcowe i regulacyjne. Zawiera toestrogeny-substancje regulujące u kobiety stosunek hormonów żeńskich: estrogenu do progesteronu. (zaburzenia między poziomem tych hormonów mają zdecydowany wpływ na odkładanie się podskórnej tkanki tłuszczowej), w organizmie mężczyzny fitoestrogeny zmniejszają poziom estrogenów- tym samym pełnią rolę ochronną dla prostaty przed nowotworami.
W oleju lnianym występują również ligandy- substancje sterujące różnymi hormonami odpowiedzialnymi za gospodarkę tłuszczową organizmu, ponadto olej lniany zmniejsza poziom „złego" cholesterolu oraz zbija nadciśnienie tętnicze.


B6-pirydoksyna jest niezbędna do powstawania fosforanu pirydoksalu, koenzym ten wchodzi w skład wielu enzymów odpowiedzialnych za całą gospodarkę azotową (białkową) organizmu (synteza i rozpad aminokwasów, usuwanie nadmiaru amoniaku), przemianę węglowodanów do glikogenu (podstawowego substratu energetycznego dla naszego organizmu), powstawanie glukozy, glikogenu i innych przekształceń węglowodanów oraz do właściwej pracy układu nerkowego. Spożycie B6 jest ściśle zależne od zawartości białka w diecie (np. diecie odchudzającej) B6 bierze udział również w procesie wydzielenia żółci-niezbędnej w trawieniu tłuszczów, wraz z kwasem foliowym zbija poziom cholesterolu.


POTAS - jeden z głównych elektrolitów naszego organizmu, dbający o prawidłowe funkcjonowanie serca, biorący udział w skurczu pracujących mięśni, aktywnym transporcie przez błony komórkowe, pracy układu nerwowego (znaczne straty potasu występują podczas obfitego pocenia się, np. podczas treningu, oraz podczas stosowania środków moczopędnych).


Stosowanie
Według zaleceń dystrybutora (zazwyczaj 3 razy dziennie do głównych posiłków).

Dodatkowe uwagi praktyczne
Z wyżej wymienionych składników, jakie powinien posiadać dobrze skomponowany fat burner oczywiście nie wszystkie są obowiązkowe. Może on jednak mieć tych składników znacznie więcej.
Należy pamiętać, jak w wypadku wielu innych preparatów wspomagających odchudzanie, że podstawą sukcesu jest prawidłowa dieta redukcyjna, gdyż nawet najlepszy fat burner nie sprawi cudu, a jedynie może wspomóc prawidłową dietę i przyspieszyć proces odchudzania.



DIETA REDUKCYJNA


Dieta redukcyjna przeznaczona jest dla osób otyłych. Celem prezentowanej diety jest zmniejszenie wagi ciała.

Produkty dozwolone w diecie:

1. Pieczywo jasne, czerstwe, sucharek, herbatnik
2. Drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, łamana, ryż
3. 2 % mleko słodkie i zsiadłe, mleko w proszku odtłuszczone, ser biały chudy
4. Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze, jaja sadzone, omlety
5. Mięso chude: wołowina, cielęcina, wieprzowina - w bardzo ograniczonej ilości, kurczaki; ryby chude: dorsz, leszcz, płastuga, sola
6. Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa chuda szynkowa, parówki z ograniczonej ilości
7. Masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa wysokogatunkowa margaryna
8. Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree
9. Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, zielony groszek, fasolka szparagowa, zielona sałata, cykoria, pomidory
10. Owoce dobrze dojrzałe bez pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, maliny, porzeczki
11. Cukier w bardzo ograniczonych ilościach, miód, dżem
12. Łagodne przyprawy: sól, sok z cytryny, koper zielony, kminek, cukier, cynamon, wanilia
13. Zupy niskoenergetyczne czyste - barszcz, pomidorowa, zupy jarzynowe, owocowe mało słodkie
14. Potrawy mięsne: gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania,
pieczone w folii lub pergaminie
15. Kompoty, kisiele, musy, galaretki, wszystkie potrawy z małą ilością cukru
16. Herbata, kawa zbożowa z mlekiem, kawa naturalna bez cukru, napoje owocowe i warzywne

Produkty zabronione:

1. Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczane, grube makarony
2. Przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione, ser biały
tłusty
3. Jaja gotowane na twardo i smażone
4. Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne
5. Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny
6. Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy
7. Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka,
szczaw, cebula, grzyby
8. Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, orzechy
9. Groch, fasola, soczewica, bób
10. Ostre przyprawy ocet, pieprz, musztarda, papryka, pikle
11. Kapuśniak, zupa ogórkowa, grochówka, zupy zaprawione zasmażkami,
zagęszczone mąką
12. Potrawy mięsne: smażone, duszone, pieczone tradycyjnie
13. Torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciasta, desery i ciasta z cukrem
14. mocne kakao, płynna czekolada, wszystkie napoje słodzone, napoje
alkoholowe

www.medicentrum.pl







Pozdrawiam :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 7991 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 22233
wszystko jest oprucz treningu hyh
nie pomylily ci sie dzialy?

Zmieniony przez - seba_kzn w dniu 2006-07-24 12:20:10

[*]Sw. Spam poscie z treningu bedziesz w naszych sercach na zawsze. Pomscimy Cie, smierc Twojemu oprawcy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 4654 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 95579
Co do tych produktow dozwolonych i zabronionych to bym polemizowal np:pieczywo jasne,cukier,i z tymi jajami smazonymi to tez jakies dziwne bo omnlet jest smazony a jest dozwolony a jajecznica juz nie>>>???

ZAMBO (old school bodybuilding)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 163 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 8841
Ćwiczenia aerobowe – jak długo i jak często?

Podczas gdy w przypadku treningów anaerobowych kluczowa jest intensywność, przy ćwiczeniach aerobowych liczy się czas ich trwania. Co prawda nie jest trudno podwyższyć puls do pożądanego poziomu, ale sztuką jest utrzymanie go na tym poziomie przez pewien minimalny czas. Dlatego też większość ćwiczeń z ciężarami jest formą trenowania anaerobowego, a nie aerobowego. Układ oddechowy po prostu nie jest w stanie dostarczać wystarczającej ilości tlenu tak, by przenieść nacisk ze spalania ATP i glikogenu na spalanie tłuszczu.

Nie istnieje próg, powyżej którego trening staje się aerobowy, ale powinno się podnieść tempo pracy serca do pożądanego poziomu i utrzymać je przez co najmniej 20 minut. Kulturyści nie powinni jednak zmuszać serca do tak intensywnej pracy przez dłużej niż 40 minut. Co prawda przesadzony jest argument, ze po dłuższym czasie organizm dla pozyskania energii „spala” mięśnie – chyba ze trening kondycyjny pchnie się do ekstremum, jak na przykład bieg maratończyka – to jednak kulturyści osiągają po 40 minutach poziom, na którym maleją osiągane przyrosty mięśni. Była amerykańska mistrzyni aerobiku i zawodowiec fitnesu IFBB MaDonna Grimes twierdzi, ze idealny czas trwania sesji aerobiku wynosi 30 minut. Łącznie z rozgrzewką, studzeniem mięśni i dodatkowymi ćwiczeniami na mięśnie brzucha zajęcia aerobiku zwykle trwają u niej 60-75 minut.

Poziom intensywności trenowania aerobiku zależy od celów, jakie chcesz osiągnąć. Początkujący, którzy pragną jedynie poprawić swą kondycję i sprawność, powinni na początku ćwiczyć w okolicy dolnej granicy pożądanego tempa bicia serca – powiedzmy 60-70% maksymalnego pulsu. Ci zaś, których interesuje podwyższenie sprawności sportowej, powinni zwiększyć intensywność i osiągać puls wynoszący ok. 85% maksymalnego. Tak jak przy treningach siłowych, najlepiej zaczynać od poziomu odpowiadającemu twojej aktualnej kondycji i stopniowo zwiększać intensywność treningów.

Z jaką częstotliwością uprawiać aerobik? I znów nie ma tu jednoznacznej reguły, choć MaDonna zleca cztery 30-minutowe sesje w tygodniu dla utrzymania dobrej ogólnej kondycji fizycznej. Kulturyści, którym zależy na zwiększeniu masy, mogą zredukować tę liczbę do trzech na tydzień. Zapewni to znaczne korzyści płynące z aerobiku bez uszczuplania ciężko wypracowanych mięśni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 4654 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 95579
i te suple:moje zdanie na temat l-karnityny,czy chitosanu jest takie z to gowno daje.a zestaw termogenikow spalacjacych jest w dziale suplementacja,chyba nawt podwieszone.

ZAMBO (old school bodybuilding)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 7991 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 22233
podaj zrodlo jak cos przepisujesz

[*]Sw. Spam poscie z treningu bedziesz w naszych sercach na zawsze. Pomscimy Cie, smierc Twojemu oprawcy...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 163 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 8841
seba_kzn na dole jest podane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 1966 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 23192
Nie ten dzial - post do przeniesienia.

Dopóki żyję dopóty walczę,
dopóki walczę dopóty jestem człowiekiem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 412
a ja mam pytanko jakie sa prawidłowe procentowe roznice miedzy białkiem a weglowodanami w redukcji ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2111 Napisanych postów 49893 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 492546
to zalezy od wileu czynnikow: rodzaj diety, typ budowy...
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

teoretyczny zestawik

Następny temat

ile tego brac?

WHEY premium