Szacuny
150
Napisanych postów
15480
Wiek
39 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
90607
jak steka to braising steak tylko (antrykot) wersja kulturystyczna to kupujesz stek myjesz czekasz az przeschnie przyprawiasz czym lubisz smarujesz oliwa z 2 stron i zawijasz w folie na godzine potem na grilu 6-8 min z kazdej strony zalezy jaki lubisz
maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam
Szacuny
15
Napisanych postów
17451
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
99460
no właśnie
Bo ja jak smażyłem normalnie to porażka , jak kupowałem w całości wołowinę teraz proszę w sklepie żeby mi zmielili jak na tatar
I gotuje bo póki co wszystko jak leci to podeszwa od buta.
Raz spróbowałem kotleciki z tego mielonego miesa zrobić to też nie halo górna cześć i dolna podsmażona a środek surowy
Słyszałem też że nie można solić wtedy bardziej soczysty się robi ale póki co przyłączam się do pytania
Szacuny
0
Napisanych postów
76
Wiek
34 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1669
Ja kupuje wołowinę z udća. Uzywam teflonu, mięso tłuczkiem tłukę na dość cienki placuszek, obtaczam w przyprawach i smażę przez około 8 minut na obu stronach na poziomie grzania 2. Mam elekryczną kuchenkę więc jest to odpowiednik 2/3 maksymalnej mocy. Jest soczysty i nie gumowaty.
Szacuny
3
Napisanych postów
200
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
7246
Gregor najlepiej oczywiście z polędwicy, można też antrykot, rozbatel, rostbef. Co do polędwicy to najlepiej smażyć krótko na grillu w wysokiej temperaturze. Zależy jakie mięso lubisz od krwistego do dobrze wypieczonego, chociaż ja uważam, że polędwica powinna być różowa w środku (ok 4-6 minut z każdej strony). Co do pozostałych części mięsa to 6-10 minut z każdej strony i dociskając mięso do grilla sprawdzasz czy juz jest ok
Mięso posól dopiero na talerzu i nie używaj marynat, przypraw w których jest sól bo mięso twardnieje
Zmieniony przez - BadBoyPB w dniu 2009-12-17 15:30:22
Zmieniony przez - BadBoyPB w dniu 2009-12-17 15:32:45
Szacuny
16
Napisanych postów
1485
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
17897
udziec jest ok, lekko przyprawiacie np kucharkiem i wrzucacie na patelnie.
to ile czasu trzymac to kwestia czy wolicie krwisty czy dobrze upieczony, jak dla mnie krwisty wymiata
Szacuny
11145
Napisanych postów
51525
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mieso to najmniejszy problem. bo moge kupic najlepsze tylko cala tajemnica w reszcie jak to zrobic by smakowal jak w restauracji. A slyszalem ze jakis specjalny piec jest do tego.
Szacuny
28924
Napisanych postów
62550
Wiek
39 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
900876
w Polsce bardzo ciezko kupic dobre mieso na steka.mieso w ogolnej sprzedazy pochodzi od odmian krow ktorych mieso nie nadaje sie do stekow bo jest twarde jak wół trzeba poszukac specjalnych odmian miesa ktore w u nas ciezko dostac.ktos juz o tym wspominal ze we wloszech jadl steki i roplywaly sie w ustach a co by nie robil z rodzimego miesa wychodzila zawsze podeszwa.moj brachol to potwierdza lubi steki i w polsce nigdy nie jadl takiego jak w irlandi czy hiszpani.
mozliwe ze najlepsze restauracje sprowadzaja mieso specjalnych odmian krow ktore idealnia nadaje sie do stekow.
Szacuny
3
Napisanych postów
410
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
6026
Mam ten sam problem - klnę za każdym razem jak matka zrobi steka bo jest tak suchy że aż żal... sam próbowałem też zrobić i nie wyszło :S
Co do tego linku... no napewno z taką ilością tłuszczu to nie będzie suchy