Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
setterka - sporo wapnia mało wit D. Moim zdaniem uzupełnienie spożycia wit D jest wysokim priorytetem, a pokrycie zapotrzebowania z konwencjonalnej żywności jest trudne. Zazwyczaj zalecam suplementację wit D, a wapń sugeruję dostarczać z "diety".
julinka39 - nie ma specjalnych zaleceń b/t/w stricte pod cukrzycę (tzn są pewne wytyczne, ale nie trzeba się ich kurczowo trzymać). Tutaj oprócz proporcji b/t/w duże znaczenie ma jakość spożywanej żywności, ładunek glikemiczny pokarmów, rozkład kalorii i makroskładników na posiłki. Istotne jest też to jak mocno zaawansowane są nieprawidłowości metaboliczne.
carrramba - przyczyn zajadó może być wiele, ale mogą im sprzyjać niedobory wit z gr B i żelaza. Suplementacja dużymi dawkami B2 i żelazem moze byćpomocna, choć w przypadku tego pierwiastka przyjmowanie z suplementó dawek wyższych niżRDA warto byłoby poprzedzić badaniami.
Szacuny
54
Napisanych postów
8880
Wiek
44 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
71682
też mam pytanie o słodycze bo motam się strasznie w tym temacie, a ciagnie mnie do nich bardzo. Czy lepiej robić własne ciasta, cistka/batony z płatków owsianych ze różnymi słodzikami naturalnymi czy sztucznymi oraz odżywkami białkowymi czy zrobić normalnie z cukrem/miodem? Oraz o te czekolady 70% i więcej czy jak raz w tygodniu zjem pasek to będzie ok? nie jestem na redukcji, biegam dużo.
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
atraMento - istnieje takie przekonanie, że ochota na kredę związana jest z niedoborami wapnia, ale nie spotkałem się w literaturze naukowej z takim wyjaśnieniem (ale wydaje się ono prawdopodobne). Co ciekawe istniją natomiast wzmianki o tym, ze niedobory żelaza mogą wywoływać stan zwany spaczeniem apetytu, w efekcie tego pojawiają się zachcianki na rzeczy niejadalne, np. właśnie kredę, ziemię, zapałki, etc
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
kessik - warto byłoby się zastanowić nad przyczyną apetytu na słodycze. Niekiedy problem leży w zbyt niskiej podaży energii lub któregoś z makroskładników, niekiedy przyczyną problemu jest zły dobór jakościowy pokarmów, a niekiedy zbyt wysoka ich smakowitość. Trudno mi powiedzieć jak jest u Ciebie bo wymagałoby to szerszego wywiadu, ale przyczyny warto poszukać
Co do wyboru słodyczy - faktycznie lepsze są te, które możemy przygotować w domu, o ile nie użyjemy kiepskich surowców takich jak margaryny czy sacharoza. Moim zdaniem słodziki to lepszy wybór niż cukry rafinowane, z drugiej strony jednak gorzka czekolada ze sklepu (taka minimum 70% kakao) też będzie rozwiązaniem godnym uwagi. Przygotowując słodkości dobrze jest nie przesadzać z ich wyrazistością smakową. Najlepiej jest zdyscyplinować receptory smakowe poprzez zmniejszenie ich ekspozycji na działanie silnych bodźców. Nieraz skutecznie zmniejsza apetyt na słodycze dwutygodniowa abstynencja
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-04-14 20:16:59
Szacuny
211
Napisanych postów
8999
Wiek
45 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
79738
Dziękuję za odpowiedź, hemoglobinę mam na dobrym poziomie i do zapałek czy ziemi mnie nie ciągnie ;) Ochota na kredę towarzyszy mi od wielu lat falami raz bardziej raz mniej. W zasadzie tylko będąc w ciąży od niej stroniłam w myśl zerwania z wszelkimi nałogami. Większa chęć pojawia się w czasie trzymania ujemnego bilansu i regularnych treningów stąd moje przypuszczenie, ze może czegoś w organizmie brakować.
Szacuny
54
Napisanych postów
8880
Wiek
44 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
71682
dziękuje za szybką odpowiedz, co do słodyczy to mogę ich nie jeść i dwa tygodnie ale przed @ to wręcz chorobliwa ochota (nie żebym się opychała) po prostu chciałam wiedzieć czy jak już nie moge przestać myśleć o słodkim to co lepiej wybrać a ciastka różne lubie robić.
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami