sfd logo sfd sklep ikona SKLEP z odżywkami

SFD.pl Kuchnia SFD

Dodaj odpowiedź

Pulled pork by MissInvincible

Wysłana -
Pulled pork by MissInvincible






Składniki:

-1 kg mięsa z łopatki wieprzowej

Przyprawy:
-łyżka soli
-łyżka pieprzu
-łyżka granulowanego czosnku
-łyżeczka papryki słodkiej
-łyżeczka papryki wędzonej
-łyżeczka chilli
-łyżeczka kminu rzymskiego

Zalewa:
-3 łyżki soli
-3 łyżki cukru
-litr przegotowanej wody
- 2 łyżki mieszanki przypraw podanej wyżej

Wykonanie:

Połączyć wszystkie przyprawy. Przygotować zalewę. Mięso ułożyć w głębokiej misce, zalać zalewą, tak aby przykryła mięso w całości. Wstawić do lodówki na ok 24h. Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy i natrzeć pozostałą mieszanką przypraw. Ułożyć w brytfannie, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 130 stopni piekarnika. Piec ok 6 godzin, pod koniec pieczenia zdjąć folię aby wierzch nieco się przypiekł. Można wyłączyć piekarnik i dać mięsu jeszcze chwilę odpocząć, powiedzmy do godziny. Wyjąć brytfannę i porwać mięso widelcami mieszając z sokami, które puściło mięso w trakcie pieczenia.

Najlepiej podawać z sosem lub salsą




Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów?

sylwia i emil Indywidualne plany dietetyczne i treningowe Sprawdź więcej
Wysłana -
Dotychczas widziałam przepisy na pulled porka pieczonego przez 11-12 h, co mnie trochę zniechęcało. Ale wypróbuję ten, jest bardziej przystępny.
Wysłana -
uwielbiam pulled pork

no i ta prezentacja dania - zdjęcia, poprostu cudo
Wysłana -
Daj znać jak wyszło
Wysłana -
Ale klasa sama w sobie
Wysłana -
Magdalena - mówi się, że im dłużej tym lepiej. Może też w przepisie były potężne kawałki mięcha i dlatego tak długo ? Osobiscie uważam, że 6-7h wystarczy. Czasem i po 5h już wyciągałam, bo mięso nadawało się do rwania. Zależy. Nastaw piekarnik na 110 - 130 stopni i sprawdzaj.
Strona 1 z 1
Dodaj odpowiedź