PRODUKTY ZBOZOWE (maka, kasza, pieczywo, makaron):
weglowodany, bialko roslinne, fosfor, zelazo, witaminy grupy B, blonnik
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE:
bialko pelnowartosciowe, wapn, witaminy grupy B, witamina A, weglowodany, tluszcz
MIESO, RYBY, DROB, DZICZYZNA, PODROBY:
bialko pelnowartosciowe, tluszcz, fosfor, zelazo, witaminy grupy B
JAJA:
bialko pelnowartosciowe, tluszcz, fosfor, wapn, zelazo, wiatminy A i D, witaminy grupy B, E
MASLO:
tluszcze, aitaminy A i D
INNE TLUSZCZE, W TYM OLEJE:
tluszcz, w olejach nienasycone kwasy tluszczowe (NNTK)
ZIEMNIAKI:
weglowodany, bialka roslinne, wapn, fosfor, zelazo, witaminy grupy B, witamina C, blonnik
WARZYWA I OWOCE (porzeczka, owoce jagodowe, pomidory, papryka, kapustne i cytrusowe, nac pietruszki, szczypior):
witamina C, karoten, witaminy grupy B, blonnik, male ilosci bialka i tluszczu
WARZYWA I OWOCE (marchew, dynia, morele, warzywa zielone, szczypior):
karoten, witaminy grupy B, male ilosci witaminy C, bialka i tluszczu, skladniki mineralne, blonnik
INNE WARZYWA I OWOCE:
mniejsze ilosci witaminy C i karotenu, drobn ilosci bialka i tluszczu, skaldniki mineralne, blonnik
SUCHE NASIONA WARZYW STRACZKOWYCH (groch, fasola, soja, bob):
bilko roslinne w znacznych ilosciach, weglowodany, skladniki mineralne, troche karotenow,
witaminy grupy B, blonnik
CUKIER I SLODYCZE:
weglowodany
NA PODSTAWIE KSIAZKI JADWIGI LUKASIAK
opracowalem to dla mniej zorientowanych w diecie (takich jak ja , mam nadzieje ze pomoze to przy podstawach planowania wlasnej
diety. jezeli tak sie stanie to znaczy ze nie zmarnowalem czasu na pisanie, jesli tak sie nie stanie to i tak
zrobilem cos.
POZDRAWIAM
nie rob nic na sile
wez wiekszy mlotek
TŚ, AF-TheCrew