http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22515943
...
Napisał(a)
W kwestii konwersji ALA do pochodnych o dłuższych łańcuchach i nawiązując do roli podaży o6 o której wspomniał Łukasz taka wzmianka (co prawda badanie na modelu zwierzęcym, ale interesujące):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22515943
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22515943
...
Napisał(a)
DHA działa hamująco na aktywność delta-6-desaturazy.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19022225
Wyniki ciekawe, większa ilość nie znaczy lepiej.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19022225
Wyniki ciekawe, większa ilość nie znaczy lepiej.
...
Napisał(a)
Tak jak kiedyś generalnie PUFA czy same n-6, tak teraz n-3 są mocno przereklamowane, zwłaszcza że wiele osób ustalając proporcje n-3 do n-6 zamiast obniżać spożycie tych drugich - zwiększa spożycie tych pierwszych, a mało tego pomija w ogóle spożycie kwasu alfa linolenowego który był i jest dominującym kwasem n-3 w diecie naszej i naszych przodków. Bazując jedynie na EPA i DHA podczas obliczania pożądanego "ratio" warto wziąć pod uwagę, że ich aktywność biologiczna jest wyższa i wystarczają relatywnie niższe ich dawki by domniemaną, słuszną proporcję zachować.
"Rozprawienie się z błędem przynosi równe, a czasem nawet większe korzyści, niż odkrycie nowej prawdy lub faktu" - K.Darwin
Poprzedni temat
BLOG KONKURSOWY: "Zabawa w stylu Crossfit" by Bahama
Polecane artykuły