Piwo pite jest od tysięcy lat, popularność swoją osiągnęło w Europie, w Średniowieczu. W okresie tym spełniało bezpieczne źródło wody dzięki zawartości alkoholu, gdy ta nie była zdatna do spożycia ze względu na zakażenia.
Etanol
Piwo zawiera od 3 do 9% etanolu, resztę składu stanowi głównie woda. W piwach bezalkoholowych ilość alkoholu wynosi do 0,05%. Etanol jest b. dobrze rozpuszczalny w wodzie dzięki grupie OH. Rozpuszczalność w lipidach dzięki grupie C2H5 powoduje iż etanol działa destrukcyjnie na błony komórkowe.
Dzięki niskiej masie cząsteczkowej wchłania się przez dyfuzję, w szybkim tempie zwiększając stężenie we krwi. Zanim dotrze do tkanek organizmu, znajduje się już w całym obiegu układu krwionośnego. Im szybciej piwo zostanie spożyte, tym wyższe maksymalne stężenie etanolu we krwi zostanie osiągnięte.
Etanol jest metabolizowany do aldehydu octowego głównie w żołądku i wątrobie. Szybkość tego procesu jest bardzo ważna, ze względu na szkodliwe działanie aldehydu, w głównej mierze odpowiadającego za zatrucie alkoholowe. Związek ten przyłącza się do komórek powodując powstawanie szkodliwych adduktów. Aldehyd octowy jest dość szybko rozkładany do octanu. Rola ostatniego związku nie jest jednak dokładnie poznana.
Osoby nie spożywające przynajmniej okazjonalnie alkoholu powinny być ostrożne w jednorazowym przyjmowaniu dużych jego ilości.
Spożywanie alkoholu w umiarkowanych ilościach powoduje wzrost cholesterolu HDL, spadek agregacji płytek krwi oraz uwydatnia fibrynolizę krwi (rozpuszczanie skrzepów).
Analiza wykazała korelację między mniejszą zapadalnością na choroby układu krwionośnego i śmiertelność a spożyciem 1 piwa dziennie (tj. 350 ml.)
Przeciwutleniacze
Naturalnymi, głównymi przeciwutleniaczami w piwie są związki polifenolowe oraz melanoidy pochodzące z reakcji Maillarda. Właściwości te wykazuje też kwas askorbinowy dodawany w trakcie produkcji.
Reprezentatami polifenoli są tutaj flawonole, kwasy fenolowe, katechiny, procyjanidyny, taniny i chalkony.
Aktywność przeciwutleniająca jest większa od wina białego (zaw. 2x więcej antyoksydantów), ale mniejsza od wina czerwonego (zaw. połowę ilości antyoksydantów znajdujących się w winie czerwonym).
Substancje dodawane do piwa o wł. Przeciwutleniających
• kwas askorbinowy - dodawany jest w ilości od 30 do 50 mg. Badania dowodzą, iż ilość tego związku w różnego rodzaju piwach waha się w granicach 18-33 mg/l.
• Siarczany – dodawane w ilościach 2,35-6,6 mg/l.
Dowody wskazują iż umiarkowane spożywanie napojów alkoholowych obniża ryzyko rozwoju osteoporozy, nowotworu, chorób układu krwionośnego. Piwo jest również polecane przy kamieniach nerkowych. Piwosze mają również mniejsze stężenie homocysteiny we krwi.
„Recent papers indicate that beer components might also exert similar benefi cial effects on health (Gerhauser, 2005; Rivero et al .2005) and moderate beer consumption is supposed to be part of a healthy diet (Romeo et al ., 2006).”
Ponadto piwo dostarcza białka (2,0-4,8 g/l), witamin (z grupy B: B6, B12, kwas foliowy) i minerałów. Jeden litr piwa dostarcza 20-60% dziennie zalecanej dawki błonnika, a wartość kaloryczna mieści się w granicach od 15 (bezalk.) do 41 kcal/100ml.
Jeden litr piwa dostarcza:
1. 90-400 mg kwasu fosforowego (1.200 do 24 lat i 800 mg/d dla starszych)
2. 330-1,100 mg potasu (2.000 mg/d)
3. 60-200 mg magnezu (6 mg/kg m.c./d)
4. 40-230 mg sodu (~2.000 = 5.000 NaCl mg/d)
5. ~18 mg krzemu (5-20mg na podstawie badań na zwierzętach – mineralizacja kości, deficyt zaburza metabolizm tkanki łącznej i kości, powoduje nadmierne odkładanie się glinu). Piwo jest jednym z dwóch głównych źródeł krzemu w diecie mężczyzny.
Związki mineralne w piwie wykazują duża biodostępność.
Istnieją dowody na działanie kancerogenne, hepatotoksyczne, neurotoksyczne, teratogenne małych i dużych dawek alkoholu. Umiarkowane spożycie alkoholu powoduje wzrost ryzyka rozwoju raka piersi (wzrost estrogenów, androgenów). Właściwości rakotwórcze wykazują również nitrozoaminy mogące powstawać w trakcie słodowania, jednak występują w b. małych stężeniach. Podobnie jest z ochratoksyną.
Piwa powinny unikać osoby:
1. Chorujące na dne moczanową – puryny znajdujące się w piwie mogą być jednym z przyczyn powstawania dny moczanowej. Zalecane jest by osoby z dużym stężeniem kwasu moczowego unikały spożywania piwa.
2. Wrażliwe na białka zbożowe.
Tab. źródło: Beer in healt and disease. F. Preedy.
Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2012-06-07 11:11:57