IRON MAN Frankfurt 2012
Mój Blog - http://*******/hdrfh
...
Napisał(a)
a jak najlepiej rozłożyć przeciwutleniacze, przy założeniu że zażywamy i Witaminę C (np. 1200mg) i Witamina E (np. 50-60mg) w połączeniu z dwoma treningami wydolnościowymi (rano i po południu).
...
Napisał(a)
Zmieniony przez - odp-SFD-pl w dniu 2011-10-11 23:58:09
Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany
...
Napisał(a)
nie robiłbym jakiś specjalnych rozpisek, brałbym do posiłków. Witaminę C korzystnie z pokarmami bogatymi we flawonoidy, a witaminę E preferencyjnie do posiłków zawierających NNKT (chroni je przed utlenieniem).
...
Napisał(a)
Witam!
Jeśli chodzi o tabele i przeciwutleniacze to super znać ten temat i na pewno będę korzystał, faftaq zostawiam SOG'a.
Panowie, czytałem temat tak pobieżnie ( czekam na ugotowanego kuraka i ryż, niedawno skończyłem pakować :) ) i zastanawiam sie nad jednym.
Czy dla przeciętnego sportowca, (którym, nie ukrywajmy jest PRAWIE każdy z nas) fakt czy spożyjemy w/w produkty po treningu ma jakieś znaczenie w ogólnej poprawie sylwetki?
Czy fakt spożycia witaminy C po treningu lub kompleksu witamin bądź nawet kwasów Omega3 aż tak znacząco wpłynie na naszą sylwetkę że warto każdą ewentualność tak rozpatrywać?
Nie neguje żadnej z wymienionej tutaj tezy, ba, sam się do większości stosuję, jednak to takie moje rozważania.
Pozdrawiam i trzymajcie się!
EDIT to można w sumie odnieść do wielu aspektów własnej diety, np. kiedyś tak restrykcyjnie przestrzegałem diety, że do obiadu (które np. już samo w sobie było książkowo "zdrowe" nie zjadłbym zrobionych przez mamę buraków bo dodała łyżeczkę cukru na cały słoik etc. Może takie coś wpłynąć na ogólną dietę i sylwetkę?
Zmieniony przez - tomaszS w dniu 2011-10-15 15:54:10
Jeśli chodzi o tabele i przeciwutleniacze to super znać ten temat i na pewno będę korzystał, faftaq zostawiam SOG'a.
Panowie, czytałem temat tak pobieżnie ( czekam na ugotowanego kuraka i ryż, niedawno skończyłem pakować :) ) i zastanawiam sie nad jednym.
Czy dla przeciętnego sportowca, (którym, nie ukrywajmy jest PRAWIE każdy z nas) fakt czy spożyjemy w/w produkty po treningu ma jakieś znaczenie w ogólnej poprawie sylwetki?
Czy fakt spożycia witaminy C po treningu lub kompleksu witamin bądź nawet kwasów Omega3 aż tak znacząco wpłynie na naszą sylwetkę że warto każdą ewentualność tak rozpatrywać?
Nie neguje żadnej z wymienionej tutaj tezy, ba, sam się do większości stosuję, jednak to takie moje rozważania.
Pozdrawiam i trzymajcie się!
EDIT to można w sumie odnieść do wielu aspektów własnej diety, np. kiedyś tak restrykcyjnie przestrzegałem diety, że do obiadu (które np. już samo w sobie było książkowo "zdrowe" nie zjadłbym zrobionych przez mamę buraków bo dodała łyżeczkę cukru na cały słoik etc. Może takie coś wpłynąć na ogólną dietę i sylwetkę?
Zmieniony przez - tomaszS w dniu 2011-10-15 15:54:10
http://www.sfd.pl/tomaszS/_Dziennik_treningowy.-t880903.html DZIENNIK (zapraszam!)
http://www.sfd.pl/Schudłem!!_:_Nowe_fotki_str_4_i_8-t456674.html <- moje historia - fotki.
...
Napisał(a)
co do przeciwutleniaczy - jeśli ćwiczysz na siłowni 4x w tygodni to bym się w ogóle zbytnio nie przejmował. To co wcześniej pisałem o Wit. C + E w sporych dawkach, to się tyczy mnie, a ja ćwiczę po 21godzin tygodniowo więc sytuacja jest trochę inna
Czy łyżka cukru może wpłynąć na ogólną sylwetkę ? - myślę, że nie, natomiast wychodzenie z takiego założenia jest błędne, bo jeśli tu moge dać łyżeczkę cukru, to tam mogę dać łyżeczkę do kawy, tam do herbaty i zaczyna się wszystko sypać :)
Czy łyżka cukru może wpłynąć na ogólną sylwetkę ? - myślę, że nie, natomiast wychodzenie z takiego założenia jest błędne, bo jeśli tu moge dać łyżeczkę cukru, to tam mogę dać łyżeczkę do kawy, tam do herbaty i zaczyna się wszystko sypać :)
IRON MAN Frankfurt 2012
Mój Blog - http://*******/hdrfh
...
Napisał(a)
Ostatni przegląd literatury dokonany przez Cochrane Collaboration dotyczący suplementów z antyoksydantami wykazał, że są one albo nieefektywne albo wręcz szkodliwe.
Przegląd Cochrane dotyczący zapobieganiu rakowi płuc (4 badania, 100 000 uczestników) - nie znaleziono żadnych korzyści z zastosowania przeciwutleniaczy, a co gorsza, zanotowano wzrost ryzyka zachorowania na raka płuc u uczestników przyjmujących jednocześnie beta-karoten i retinol.
Przegląd systematyczny i metaanaliza (15 prób) dotycząca zmniejszenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu wykazała, że przyjmowanie wit. E lub beta-karotenu nie przynosi żadnych korzyści. Przyjmowanie beta-karotenu wiązało się z małym ale znaczącym wzrostem ryzyka śmierci.
Następny przegląd wykonany przez Cochrane (230 000 osób) wykazał, że tabletki z antyoksydantami nie mają wpływu na zmniejszenie przypadków śmiertelnych, a nawet mogą zwiększać ryzyko śmierci.
Uważa się, że wolne rodniki są odpowiedzialne za starzenie się i różne choroby, ale to tylko teoria, która może być prawdą lub nie.
Poza tym wolne rodniki są istotnym elementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu - niszczą bakterie w komórkach układu fagocytującego. Może powinniśmy stosować dietę bez antyoksydantów dla ludzi z infekcjami bakteryjnymi:)
Antyoksydanty są wykorzystywane w procesach przynoszących organizmowi pożytek ale spożywanie ich w większej ilości wcale nie musi czynić tych procesów bardziej efektywnymi i skutecznymi! Może ich nadmiar jest po prostu wydalany z organizmu albo zalega w organizmie nic nie robiąc, ponieważ nie są potrzebne, albo wręcz przeciwnie ich nadmiar szkodzi?
Przegląd Cochrane dotyczący zapobieganiu rakowi płuc (4 badania, 100 000 uczestników) - nie znaleziono żadnych korzyści z zastosowania przeciwutleniaczy, a co gorsza, zanotowano wzrost ryzyka zachorowania na raka płuc u uczestników przyjmujących jednocześnie beta-karoten i retinol.
Przegląd systematyczny i metaanaliza (15 prób) dotycząca zmniejszenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu wykazała, że przyjmowanie wit. E lub beta-karotenu nie przynosi żadnych korzyści. Przyjmowanie beta-karotenu wiązało się z małym ale znaczącym wzrostem ryzyka śmierci.
Następny przegląd wykonany przez Cochrane (230 000 osób) wykazał, że tabletki z antyoksydantami nie mają wpływu na zmniejszenie przypadków śmiertelnych, a nawet mogą zwiększać ryzyko śmierci.
Uważa się, że wolne rodniki są odpowiedzialne za starzenie się i różne choroby, ale to tylko teoria, która może być prawdą lub nie.
Poza tym wolne rodniki są istotnym elementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu - niszczą bakterie w komórkach układu fagocytującego. Może powinniśmy stosować dietę bez antyoksydantów dla ludzi z infekcjami bakteryjnymi:)
Antyoksydanty są wykorzystywane w procesach przynoszących organizmowi pożytek ale spożywanie ich w większej ilości wcale nie musi czynić tych procesów bardziej efektywnymi i skutecznymi! Może ich nadmiar jest po prostu wydalany z organizmu albo zalega w organizmie nic nie robiąc, ponieważ nie są potrzebne, albo wręcz przeciwnie ich nadmiar szkodzi?
...
Napisał(a)
Faktycznie, wiele jest literatury źródłowej gdzie suplementy diety zawierające antyoksydanty nie wykazywały oczekiwanego działania, a nieraz - podobnie jak beta karoten - wywoływały skutek odwrotny. Nie generalizowałbym jednak, w wielu sytuacjach suplementacja przeciwutleniaczami przynosi zamierzony efekt.
Nie odniosę się teraz szerzej bo piszę z telefonu.
Swoją drogą, tak przy okazji: kiedyś udzieliłaś mi szczegółowej informacji na temat kontuzji barku. Nie pamiętam czy zdążyłem podziękować, zanim moją skrzynkę mailową nawiedziło jakieś tornado. Nie ma opcji wysyłania powiadomień do osób, które mają mniej niż 100 wysłanych postów, więc dziękuję Ci teraz publicznie, przekazałaś mi wtedy sporo cennych informacji.
Pozdrawiam
Nie odniosę się teraz szerzej bo piszę z telefonu.
Swoją drogą, tak przy okazji: kiedyś udzieliłaś mi szczegółowej informacji na temat kontuzji barku. Nie pamiętam czy zdążyłem podziękować, zanim moją skrzynkę mailową nawiedziło jakieś tornado. Nie ma opcji wysyłania powiadomień do osób, które mają mniej niż 100 wysłanych postów, więc dziękuję Ci teraz publicznie, przekazałaś mi wtedy sporo cennych informacji.
Pozdrawiam
Poprzedni temat
Witamina D - a poziom testosteronu
Następny temat
Białko - wysokie spożycie a osteoporoza
Polecane artykuły