Sadla nie spalisz miejscowo, mozesz zredukowac ogolna zawartos tkanki tluszczowej w organizmie, to skad bedzie schodzic szybciej, a skad wolniej zalezy od genetyki.
Co do odzywiania na poczatek polecam diete wysokobialkowa: postaraj sie zapewnic ponad 2.5g B/kg i 3-4g WW/kg + T nienasycone.
Poczytaj na poczatek posty wprowadzajace w problematyke odzywiania:
https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=50408 by KAIN
https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=29058 by Si2uiel
Oto generalne wskazowki, ktorymi powinienes sie kierowac na diecie redukcyjnej:
-6-7 posilkow na dzien w regularnych odstepach 2-3h
-unikaj WW z wysokim IG
-WW tylko z niskim IG (ryz brazowy, kasza, chleb razowy)
-unikaj T nasyconych - zastap nienasyconymi (ryby, oliwa z oliwek, orzechy wloskie)
-nie lacz w jednym posilku duzej ilosci T i WW
-unikaj T w posilku przed- i po-treningowym
-B pelnowartosciowe (cycki kurak/indyk, chude czerwone mieso,
twarog chudy, bialko jaj)
-wiekszosc WW spozywaj z rana, w miare uplywu dnia ich udzial w posilku maleje. 3h przed snem nie jedz wegli, ostatni posilek samo bialko (1h przed snem)
-nie jedz nabialu wieczorem, ogranicz mleko i twarog.
-ogranicz owoce ilosciowo i raczej tylko w pierwszej cz. dnia
dodaj aeroby 2-3xtyg po 30-45min, z rana na czczo. stopniowo zwiekszaj do 4-6xtyg po 45-60min.
Obserwuj efekty. Jezeli zbyt wolno gubisz sadlo, to zakladajac, ze intensywnosc treningow i aerobow jest OK, obetnij WW (stopniowo mozesz zejsc do 3g/kg), jednoczesnie zwiekszajac B (do 3g/kg)
Postaraj sie w oparciu o przeczytane arty i powyzsze wskazowki ulozyc cos dla siebie i zapodaj tutaj, to sie ew. poprawi
powodzenia
mod działu ODŻYWIANIE