SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cynk - booster testosteronu

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 31313

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Nawet przy średniej diecie cięzko mięć niedobór cynku.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Mówisz o szeregowych obywatelach, czy sportowcach...?

A co do magnezu - jego niedobór to niemal norma.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Mówię o jednej i drugiej grupie. W tradycyjnej diecie opartej na mięsie, jajach, serach czy orzechach niedobory nie występują. A sportowcy mimo większego zapotrzebowanie niż kanapowcy dostarczają spokojnie 200% RDA z diety i wystarczy wejść tutaj w pierwszy lepszy dziennik aby się o tym przekonać.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Tak jak djfafa pisze, niedostateczne spożycie cynku zdarza się niezmiernie rzadko. Mozna nawet spożywać kiepskiej jakości żywność i dostarczać tego pierwiastak sporo. W przypadku magnezu już łatwiej o niedobory, zwłaszcza jeśli spożywa się sporo wysoko przetworzonej żywności, choć dość obszerne badania przeprowadzone jakiś czas temu na terenie naszego kraju przez GUS wykazały, że np przeciętny mieszkaniec Warszawy realizuje 104% RDA na magnez, jednak przeciętne spożycie w "polskiej diecie" oszacowane zostało za niewystarczające (85-87% normy). Tak na prawde nie potrzega jednak wielkich starań by dostarczyć 500mg tego pierwiastka z konwencjonalnej żywności.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Właśnie, Panowie, powracają często dyskutowane problemy: niedoszacowanie zapotrzebowania na mikroskładniki pokarmowe, a co za tym idzie - zbyt niskie normy spożycia, jak również dramatyczne różnice pomiędzy tabelarycznym a faktycznym występowaniem danego składnika w żywności. Wszystko z tego powodu, że najczęściej wciąż opieramy się tutaj na danych sprzed półwieku, określających minimalne zapotrzebowanie, przy którym nie pojawiają się jeszcze objawy niedoboru, jak również analizujących zawartość mikroskładników przed wprowadzeniem rozmaitych nowych technik agrarnych i wysokotowarowej produkcji żywności. Wtedy niewiele widziano też na temat przyswajalności poszczególnych mikroskładników z różnych źródeł pokarmowych.

A co do magnezu: 500 mg uważa się teraz za normę dla kanapowca, sportowiec powinien zjadać jakieś 1000.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Widzę sławku, że masz ciekawe teorie i na temat wniosków Solarosa i na temat norm i tego co uwzględniają.

Prosiłbym Cię Sławku byś nie wprowadzał innych w błąd, bo wygląda to trochę tak jakbyś dorabiał ideologię tylko po to by wykazać, że suplementacja (cynkiem, magnezem, ect) i tak jest niezbędna.

Ku wiadomości Twojej i innych uczestników tego tematu: normy żywienia biorą pod uwagę przeciętne wykorzystanie danego pierwiastka z diety (np. norma na magnez ustalona jest dla wykorzystania mieszczącego się w przedziale 30 - 40%, czyli gdyby dotyczyła magnezu o 100% biodostępności byłaby 3 x mniejsza), to na dodatek są aktualizowane (np. RDA dla magnezu zostało zwiekszone w 2008 roku).

Poza tym mylą Ci się pojęcia takie jak EAR (średnie dzienne zapotrzebowanie, które dla magnezu wynosi 330 - 350mg dla dorosłych mężczyzn) oaz RDA (które dla magnezu wynosi 400 - 420mg dla dorosłych mężczyzn). Oczywiście w wielu przypadkach suplementacja magnezem jest zasadna, ale nadużyciem byłoby stiwerdzenie, że jest zawsze niezbędna czy niezastąpiona.

A co do sportowców - to ciekawostka - jak analizowałem podaż magnezu w grupie zawodniczek klasy mistrzowskiej przygotowujących się do olimpiady (wioślarstwo), to jego przeciętne spożycie przekraczało 1g, przy czym nie wliczałem ilości spożywanej w postaci płynów takich jak woda mineralna...

Co do cynku natomiast - o ile w przypadku witaminy D faktycznie od dłuższego czasu dyskutowane jest zwiększenie RDA do 1000 - 2000 IU (ze względu na to, że odkryto nowe własciwości tej witaminy i korzyści z wyższego statusu w organizmie) i o ile są przesłanki ku temu by zawyżać spożycie witaminy C ponad RDA u osób cięzko trenujących, o tyle w przypadku wspomnianego wcześniej cynku - takich wskazań nie ma, a RDA zostało w ostatnim czasie obniżone...

Normy żywienia nie są doskonałe, ale w zdecydowanej większości przypadków sprawdzają się przynajmniej dla 97,5% populacji której dotyczą.

Osobiscie nie polecam suplementacji cynkiem bez istotnych wskazań ku temu, gdyż jego spożycie z żywnością jest wysokie.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2013-02-27 10:16:20
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

HMB - a wzrost siły........zonk

Następny temat

BCAA - a utrata tkanki tłuszczowej

WHEY premium