SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ActiMel Danon'a

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 7072

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
A ja tam żadnych jogurcików nie piję i problemów z trawieniem nie mam. Skoro już pojawił się tu temat zawartości bakterii w jogurtach, to mam pytanie.
Skąd dokładnie wiadomo, ile bakterii zawiera dany jogurt, i czy to ważne aby była ich największa ilość? O ile dobrze pamiętam ze szkoły, to nic się tak szybko nie rozmnaża jak bakterie.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Al jakbys sie przykladal do nauki to bys wiedzial, ze bakterie dziela sie na te dobre i na te zle. Te dobre pomagaja w wielu procesach zachozacych w organizmie miedzy innymi w trawieniu. Jedzac miecho w ktore chodowcy wpychaja antybiotyki zabija sie je. Dlatego nie przejmuj sie iloscia zjedzonych "dobrych" bakterii.


Pozdrawiam

"...jeden za wszystkich, wszyscy za jednego..."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Słuchaj cwierzo, do nauki to ja się przykładałem. I bakterie rozróżniam. Rola bakterii w trawieniu niektórych pokarmów jest ogromna. Wszystkie przeżuwacze (w tym oczywiście krowy) trawią celulozę tylko dzięki bakteriom wytwarzającym enzymy zdolne hydrolizować wiązania beta-D-glikozydowe. To taki przykład. Człowiek takich szczepów bakterii nie posiada, zatem celulozy nie trawi. Jednak niektóre bakterie w naszych jelitach cienkich mogą pomagać w ten sposób, że wytwarzając własne enzymy zwiększają ogólną ilość enzymów trawiennych w naszych jelitach. Dzięki temu części pokarmu (głównie węglowodany złożone), które z powodu zbyt małej ilości naszych enzymów zostałyby nie strawione (zaczęłyby gnić powodując powstawanie dużych ilości gazów) ulegają strawieniu i mogą być w jelicie cienkim wchłonięte. Jak więc widzisz rozróżniam te dobre bakterie od chorobotwórczych.
Pytałem tylko o to czy ilość tych dobrych bakterii w jogurcie jest aż tak istotna, skoro przecież mogą się rozmnażać. Jeśli ktoś potrafi mi to wyjaśnić, to będę wdzięczny.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Moje dzieci to piją. A wiecie co się im najbardziej w tym podoba buteleczka. To też jest niezły chwyt reklamowy kiedyś w takich tylko że większych i szklanych sprzedawali mleko.

Tomek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Al przeciez napislem ci, ze czlowiek zjada mase pokarmow, ktore sa naszpikowane antybiotykami, albo substancjami niszczacymi bakterie "dobre". Tak samo jak jesz rozne leki to tez je niszczysz. Wiec skoro nie szkodza, a sa regularnie wyniszczane przez to co jemy to im ich wieksza ilosc tym lepiej.

Pozdrawiam

"...jeden za wszystkich, wszyscy za jednego..."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
I sorry za ta nauke, tak mi sie napisalo...

Pozdrawiam

"...jeden za wszystkich, wszyscy za jednego..."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 466 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 33915
Może nie każdy lubi, ale mi najbardziej smakuje jogurt zrobiony domowym sposobem:)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zakwasy

Następny temat

Przepisy!

WHEY premium