Panie sławku znalazłem jeden WIELKI BŁĄD i pewną niescisłość.
WIELKI BŁĄD:
"Białko pszeniczne ma ok 25% recematu (miksu glutaminy z glutaminianem) glutaminy"
Od kiedy mieszaninę racemiczną stanowią dwa RÓŻNE związki chemiczne, a na dodatek oba będące aminokwasami należącymi do szeregu L-aminokwasów.
Pewna niescisłość:
"glutamina i
kwas glutaminowy występują w tzw. układzie dynamicznym - cały czas przemianiają się w siebie [...](poza tym) w analizie składu biłka trudno je od siebie odróżnić" a następnie zakwestionowałeś rzetelność firmy za używanie zamiennie dwóch form nie oznaczających tego samego (glutamina-glutaminian)
1. Skoro trudno je odróżnić to dlaczego ganisz firmę za używanie zamiennie tych dwóch nazw?
2. Trudno je od siebie odróżnić? - wystarczy wrzucić je na jakiekolwiek HPLC żeby rozdzielić glutaminę od kwasu glutaminowego (w końcu różnią się masą i ładunkiem)
3. Układ dynamiczny glutamina-glutaminian to genialna sprawa. Przy wysokobiałkowej diecie utylizowane muszą być duże ilości azotu, skoro jednak potrzebna jest duża ilość glutaminy by zmniejszyć katabolizm część Glu jest zamieniana na Gln dzięki czemu odciążamy nerki i odtruwamy organizm(chociażby zmniejszając chwilowe wydalanie azotu).
Nie dbam o aprobatę. Żądam braw.
Zmieniony przez - Thiell w dniu 2003-02-05 13:46:05