SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

---Gorzka prawda o cukrze----

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3100

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1912
CUKIER to chemiczny związek organiczny powstały z atomów węgla, wodoru i tlenu. Stąd nazwa - węglowodany.Podstawowy podział wyróżnia cukry proste, dwucukry i wielocukry. Cukier jadalny jest środkiem spożywczym otrzymywanym z trzciny cukrowej bądź z buraków cukrowych. Składa się niemal całkowicie z sacharozy.

Cukry podobnie jak tłuszcze, dostarczają naszemu organizmowi energii i są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Nie zapomnijmy jednak , że przy prawidłowym żywieniu spożywanie owoców oraz warzyw zapewni nam wystarczającą ilość cukru. Ponadto rafinowanie pozbawia cukier wszystkich witamin i substancji mineralnych, jakie zawiera w swej pierwotnej formie. Pozostają czyste węglowodany. Usunięcie białek,witamin i substancji mineralnych przyczynia się do niekompletnego metabolizmu węglowodanów oraz powoduje wytwarzanie toksyn. Jedną z nich jest kwas pirogronowy, który akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym. Zakłóca to oddychanie komórek i ogranicza ilość tlenu niezbędną do normalnego funkcjonowania organizmu.Nadmiar cukru ma więc negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania.
Zresztą ilość cukru, jaką spożywamy , ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Wątroba magazynuje go w formie glukozy ( glikogenu). Częste dostarczanie cukru w ilościach przewyższających zapotrzebowanie wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do naszej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Te wędrują do każdej części naszego ciała i są magazynowane w najmniej aktywnych miejscach naszego ciała ( brzuch, nogi, pośladki). Następnie kwasy tłuszczowe wędrują danej do aktywnych narządów , takich jak serce i nerki.Następuje osłabienie ich funkcji, tkanki powoli ulegają degeneracji i zmieniają się w tłuszcz. Uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, zmienia się ciśnienie krwi i jakość czerwonych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.

trochę krótko ale myślę ze każdy powinien to zrozumieć
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 129 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7149
http://www.musculardevelopment.pl/odzywianie/art,11,slodki-temat-gorzka-prawda-o-cukrze.html

Jeśli piszesz coś na podstawie jakiegoś artykułu, podaj źródło;) Nie wiem, czy akurat na tym się wzorowałeś, ale ten art jest jakby to powiedzieć hmm podobny;)

Sama wyznaczasz swoje granice

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1912
a nie z tej strony nie brałem, to mam z gazety i przepisałem to bo każdy podaje ze cukier jest zły to znalazłem to i tak mniej więcej opisałem szerzej to.

Zmieniony przez - cykliki w dniu 2010-06-05 22:17:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
1. pisz zrodla
2. pisz w odpowiednim dziale
3. nic nowego nie wrzuciles
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1912
1 zrodlo jest podane
2 dział jest odpowiedni bo w przyrządzaniu jedzenia tez niektórzy dodają cukier
3 może i nic nowego ale "wyciągnięte z kurzu" tzn ze będzie łatwiej odszukać bo jest data 5 czerwiec 2010 a nie xx,xx,2007r:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
zrodlo podal kto inny, poza tym to dzial kuchania, do przepisow, a na arty, diety itd. jest dzial odzywianie, wystarczy pomyslec nie robic burdel
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 208 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1912
źródło podalem JA, ze JEST z gazety, nie wszystkie artykuly musza przeciez byc kopiowane z innych stron internetowych
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 201
Ja już od 2 lat nie dotykam cukru, bo to naprawdę jedna wielka trucizna, ale parę dni temu znalazłem cukier brzozowy, jest niestety o wiele droższy, smakuje jak normalny cukier, a właściwości jego są wręcz odwrotne niż cukru zwykłego. Przyznam jeszcze nie zakupiłem, ale chyba sie skuszę :)

skrót :

Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. Jest w rzeczywistości lustrzanym odbiciem cukru. Podczas gdy cukier sieje spustoszenie w organizmie, ksylitol goi i naprawia, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma własności opóźniające proces starzenia. Ksylitol jest pięciowęglowym cukrem, co oznacza, że ma własności bakteriobójcze, zapobiega rozwojowi bakterii. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy. Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, kolejny popularny alternatywny słodzik, są sześciowęglowymi cukrami, które wzmacniają niebezpieczne bakterie i grzyby.

Cały artykuł :

http://ksylitol.info/
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

----Słodzik-----

Następny temat

Dobry przepis na ciasteczka białkowe

WHEY premium