SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pasta łososiowa na kanapki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6435

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 516 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 4727
Pasty rybne dostępne w sklepach z rybami maja niewiele wspólnego. Oczywiście nie wszystkie, ale nie jest to najlepsze jedzenie. Mój przepis na pastę z łososia w sam raz na kanapki.

Składniki
- płat wędzonego łososia albo świeża ryba
- cebula (40g na każde 100g ryby)
- koncentrat pomidorowy (10g na każde 100g ryby, nie więcej niż 120g) może być kupny, ale lepszy własnej produkcji (jak zrobić? zapytaj mamy).
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka chrzanu wasabi (jak nie lubisz to użyj zwykłego chrzanu)

Świeżą rybę filetujemy, usuwany skórę, kroimy w drobną kostkę i podpiekamy na patelni przez 2-3 minuty tak by złapała lekką skorupkę z wierzchu.
ALBO
Płat wędzonego łososia obieramy ze skóry, kroimy na drobną kostkę.

Cebulę obieramy i siekamy na drobne kawałki.

Rybę, cebulę i koncentrat do blendera i miksujemy. Po chwili dodajemy sos sojowy i wasabi. Miksujemy dalej aż do uzyskania gładkiej pasty. Przekładamy do miski. Trwałość przechowywanego w lodówce to maks 5 dni gdy leży na najzimniejszej półce (tam gdzie wędliny). Później jesz na własną odpowiedzialność.
150g tego specyfiku ma około 220kcal, a BTW to 23/14/4.

Można też zamiast na chleb zjeść to jako drugie śniadanie. Układamy łyżkę pasty na liściu sałaty i gotowe.

Jeszcze inaczej, zamiast części koncentratu dodajemy środki pomidorów. W takim przypadku odkrawamy górę pomidora, łyżeczką ostrożnie wyjmujemy gniazda nasienne, które lądują w blenderze. Puste pomidory wypełniamy pastą i "przykrywamy" odciętą częścią. Tak spreparowanego pomidora można zawinąć w folię i zabrać jako małą, acz pożywna przekąskę.

Smacznego

Zmieniony przez - snorri1 w dniu 2010-03-22 15:25:47

Rób, albo nie rób. Nie ma próbowania

Dziennik - http://www.sfd.pl/snorri1_/_Dziennik_osobnika_biurowego-t579616.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 50 Wiek 42 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 633
Ciekawe, ciekawe. Jakie ryby szczególnie polecasz do tego przepisu? Aha, powiedz jeszcze jak długo mniej więcej można taką pastę przechowywać w lodówce po zrobieniu?

"Nie liczy się prędkość, ważny jest kierunek".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
wstaw zdjecie do tematu

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 516 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 4727


@mikowhy_81, pisałem, około 5 dni. Dłużej bym nie ryzykował, zresztą po 3 dniach i tak w lodówce czuć tylko rybę. Dobrą rybą może być też pstrąg, sandacz czy mintaj. Generalnie każda ryba, która po wędzeniu nadaje się do zjedzenia.

@B-50, pisałem w pracy, zatem fota dopiero teraz. Przepraszam za jakość, ale aparat mam padnięty, a telefon jest jaki jest. Rybka nie do końca dała się zmiksować, ale co tam.

Rób, albo nie rób. Nie ma próbowania

Dziennik - http://www.sfd.pl/snorri1_/_Dziennik_osobnika_biurowego-t579616.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 11766 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 64285
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 516 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 4727
Małe uzupełnienie. świetnie pasuje do tego ogórek kiszony.

Rób, albo nie rób. Nie ma próbowania

Dziennik - http://www.sfd.pl/snorri1_/_Dziennik_osobnika_biurowego-t579616.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kanapki do pracy !

Następny temat

pstrąg z grila - co do tego

WHEY premium