Nie znalazłem tu informacji na temat tego gara więc zakładam temat,choć sam go nie posiadam. Słyszałem i czytałem jednak, że potrawy upieczone w tym naczyniu smakuja zayebiscie. Może ktoś posiada takie coś?
Jak to działa? W garnku rzymskim przygotowujemy potrawy beztłuszczowo. Delikatne pory gliny absorbują wodę, którą nawilżamy garnek przed użyciem. Przy stopniowym ogrzewaniu tworzy się delikatna warstwa pary wodnej - zarówno wewnątrz garnka, jak i w piekarniku. W efekcie otrzymujemy doskonałą pieczeń - chrupiącą na zewnątrz i soczystą w środku. I to wszystko w naturalnym tłuszczu wydobywającym się z mięsa.
Nasze garnki doskonale nadają się również do innych potraw, można w nich np. gotować zupy - bez utraty substancji odżywczych i walorów zapachowych.
To warto zapamiętać - gotowanie w rzymskim garnku eliminuje z potraw zbędny, niezdrowy tłuszcz. Dzięki zastosowaniu glinianych naczyń, Wasze potrawy będą się piekły lub gotowały w sosie własnym, zachowując naturalny smak i aromat. Dziecinnie prosty w użyciu garnek rzymski zagwarantuje zawsze zdumiewające kulinarne rezultaty i pozwoli na zaoszczędzenie czasu spędzanego w kuchni. Wystarczy tylko przygotować składniki, włożyć je do garnka i wstawić do piekarnika. Zostaje nam już tylko uczta dla podniebienia, wzbogacona o walory estetyczne, gdyż nasze garnki bardzo efektownie prezentują się na biesiadnym stole.
Ceny oryginalnych niemieckich garnków zaczynaja sie od ok. 130zł (polskie sa tańsze, ale podobno szybko pękają)