Składniki:
3 buraczki
1 cebula
sok z cytryny
sól
pieprz mielony
oliwa z oliwek
cukierPrzepis:
Buraczki ugotować do miękkości. Ostudzić. Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Dodać usiekaną drobno cebulę. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem, oliwą i pieprzem mielonym. Wymieszać.
Mizeria z ogorkow z jogurtem:
Składniki
2 długie ogórki
4 cebule dymki ze szczypiorem
pęczek koperku
200 ml niskotłuszczowego jogurtu
pół cytryny
sól
biały pieprzPrzepis:
Ogórki umyć, jednego z nich obrać a drugego zostawić w skórce. Oba zetrzeć na grubej tarce albo pokroić w ćwierćplasterki. Posolić, dokładnie wymieszać i zostawić na 20 minut aż puszczą sok.
Szczypior, cebulki i koperek posiekać drobno. Ogórki odcisnąć połączyć ze szczypiorem i cebulką. Skropić sokiem z cytryny i posypać białym pieprzem.
Koper dodać do jogurtu, polać mizerię. Schłodzić przez 20 minut w lodówce.
Surówka z marchewki i jabłka
Składniki:
3 duże marchewki,
2/3 jabłka,
sok z 1/3 cytryny,
1 łyżka oleju,
1 czubata łyżeczka cukru.Wykonanie:
Marchewki i jabłko obieramy. Po kolei ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do miski, dodajemy olej, cukier oraz sok z cytryny. Bardzo dokładnie mieszamy.
Wegierska salatka z pomidorow i papryki
Składniki
4 pomidory
2 strąki zielonej papryki
1 cebula
sól
pieprz
sok z cytryny
4 łyżki oleju lub oliwy hiszpańskiej
Wykonanie:
Pomidory pokroić na cząstki. Paprykę wypestkować, pokroić w krążki, cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku
, skropić sokiem cytrynowym i olejem
lub oliwą hiszpańską.
Warzywa na parze
Do garnka do gotowania na parze włożyć kilka strąków fasoli, marchewki pokrojone w słupki, kilka różyczek kalafiora. Gotować 3 min. Dodać cukinię pokrojoną w plastry, brokuły, pokrojonego kalafiora i gotować kolejne 2 min. Warzywa przełożyć na talerz. Przygotować sos: zmiksować 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz. Warzywa polać sosem, posypać 2 łyżkami startego sera cheddar i parmezanem, przykryć folią aluminiową. Odkryć przed podaniem.
Salatka ze szpinakiem:
Składniki:
- 125 g świeżego szpinaku (liście)
- ser mozarella (dałam całą kulkę czyli 125g; w oryginale było to 150g)
- pomidorki cherry (kilka sztuk)
Sos:
- pół łyżeczki ostrej musztardy
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
- roztarty ząbek czosnku
- szczypta oregano
- sok z cytryny
Wykonanie:
Szpinak opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Ser pokroić w kostkę, pomidory na połówki. Składniki sosu zmiksować ze sobą. Składniki sałatki wymieszać ze sobą. Polać je przygotwanym sosem.
Oto kilka przepisow na warzywka,proponuje wrzucac w tym temacie pomysly na ciekawe przygotowanie warzyw, bo jednak trzeba je wcinac, a milo byloby robic to ze smakiem
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html