Potrzebne skladniki:
- swieza bazylia, powiedzmy 1 garsc
- orzeszki pinii: 2 lzyki
- oliwa z oliwek: 2 lyzki
- czosnek: malutki zabek albo pol duzego (jak kto lubi)
- ser parmezan lub pecorino 1 Lyzka
1. Listki bazylii obrywamy i myjemy (wedlug oryginalnego przepisu powinno sie "kregoslup" w kazdym lisciu wyjmowac ale ja sie tak nie bawie. Nic nie czuc tego "kregoslupa" Miele cale liscie
2. Orzeszki pinii wrzucic na patelnie sucha i troche podprazyc
3. Do miksera/malaksera wrzucamy liscie bazylii, wlewamy oliwe z oliwek, wsypujemy orzechy, wciskamy czosnek, wsypujemy pokruszony parmezan/pecorino
3. Miksujemy dlugo i dobrze na jednolita mase :)
=======================
Normalnie pesto je sie z makaronem, np spagetti. Poniewaz ja jestem na low carb, zjadlem z brokula lekko zlamana w gotujacej sie wodzie i z cycem. Smakowalo fpyte :)
=======================
Gramatura samego pesto. Reszty dodatkow nie podaje
Orzeszki pinii 14
Oliwa z oliwek 36
Ser, Parmezan 15
bazylia 15
Czosnek 5
Bialko:9g
Tluszcze: 49g
Wegle:5g
Kcal: 492
Cyca przecialem na pol tak jak i brokuly wzialem polowe ilosci. Bede mial na drugi obiad za 3 godziny
Pesto wychodzi 3-4 lyzki z tych skladnikow co podalem.
Smacznego :)