Składniki :
- 2 pomidory 54 kcal 12 g węgli
- 2 cebule 88 kcal 20 węgli
- 2 ząbki czosnku - nie liczę nawet wartości odżywczych, bo to za lekkie
- 2 szklanki wody
- 2 lub 3 plastry żółtego sera - to zależy od grubości plastrów i rodzaju sera, doliczcie sobie do wartości odżywczych potrawy według wartości posiadanego sera żółtego
- łyżka tłuszczu (oleju roślinnego, nie wiem, czy to zdrowo, ale jedna łyżka nikomu jeszcze nie zaszkodzi) około 91 kcal i 10 g tłuszczu
- curry
- inne przyprawy (wedle uznania)
- puszka tuńczyka w sosie własnym (nie w kawałkach, tylko rozwalony na totalną miazgę) prawdopodobnie (bo tyle jest w przypadku mojego tuńczyka) 139 kcal 28 g białka
- duża, głęboka patelnia
1.Kroimy cebulę w malutkie kawałeczki
2.Lejemy łyżkę oleju na patelnię
3.Wrzucamy pokrojoną cebulę na rozgrzaną patelnię
4.Dodajemy przyprawy do cebuli
5.Gdy cebula się zrumieni, dolewamy szklankę wody
6.Kroimy pomidory w drobną kostkę
7.Wrzucamy pokrojone pomidory do wywaru
8.Scieramy ząbki czosnku
9.Dodajemy starty czosnek
10.Czekamy aż trochę wody odparuje (po dodaniu pomidora zrobi się jej więcej, bo puści sok) i dodajemy tuńczyka z puszki (musi być na prawdę bardzo drobno rozwalony, można dostać taką papkę tuńczykową, samo mięso ryby, bez żadnych dodatków kosztuje to 1,55 zł w każdym supermarkecie)
11.Kiedy nasz tuńczyk jest już porządnie rozgrzany, kładziemy na nim plastry sera żółtego
12.Gdy ser zacznie się roztapiać, mieszamy intensywnie, aż cały ser zniknie nam z oczu i będzie dokładnie wtarty w tuńczyka
13.Możemy dolać wody, jeśli zrobiło się jej zbyt mało
14.Gdy wszystko się solidnie poddusi, możemy podawać zupę do miski
UWAGA : Należy próbować zupę i dodawać przypraw w miarę gotowania. Jedzonko jest dobre, ale każdy lubi sobie inaczej przyprawić. Jedyna ważna przyprawa, którą należy dodać, to curry. Trzeba też pamiętać, by mieszać naszą zupę dokładnie.
Czas przygotowania - to zależy, ale wydaje mi się, że 30 minut to minimum. Ale nie jestem pewny, jutro sprawdzę, to napiszę.
Kalorie 372 kcal
Białko 28 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 32 g
Do tego doliczcie sobie Wasz ser żółty i możecie ząbki czosnku, jak komuś się chce. Ja tam czosnku nie liczyłem.
P.S.ZDJĘCIE DODAM JUTRO, JAK WPADNIE DO MNIE MOJA DZIEWCZYNA Z APARATEM. PODAM TEŻ ILE CZASU SIĘ TO GOTUJE