Pierś indyka z Jamajki
duża pierś indyka (1-1,5 kg)
Marynata typu "jerk":
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
3 łyż. octu z białego wina
3 łyż. sosu sojowego
3 łyż. oliwy
1 papryczka jalapeño z zalewy drobno pokrojona lub pare płatków chili czy pieprzy kajeńskiego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
4 cebulki dymki część zielona i biała pokrojone w plasterki
ewentualnie morele suszone do nadziania
z marynatą można eksperymentowac
Wymieszać składniki marynaty i zalać nią pierś indyka.
Odstawić w przykrytym naczyniu najlepiej na noc do lodówki. Wyjąć z marynaty. Piec w rękawie foliowym lub pod przykryciem z foli alu i w brytfance w 200ºC (razem z marynatą, wówczas pierś jest bardziej soczysta).
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa i oczywiście od właściwości naszego piekarnika, zwykle ok. 50 min na 1 kg mięsa.
Na koniec rozciąć rękaw lub odchylić folie i dopiec na wierzchu wg uznania.
Mieso jest soczyste i ma ciekawy słodko-ostry smak
Pozdrawiam
Zmieniony przez - barbella w dniu 2009-02-18 10:18:53