W dzisiejszym odcinku zrobimy se tilapię z awokado. Jest to od dłuższego czasu mój potreningowy.
------------------------------------------------------------------
Tilapia to chuda ryba słodkowodna, 20g białka /100g. Smak prawie niewyczuwalny, zapach bardzo intensywny. Na nasz rynek trafiają głównie filety z chińskich hodowli. Nie wiem co takiego jest w tej rybie, ale żrą ją po kilka razy dziennie takie katy jak Radek Słodkiewicz, Kai Greene czy Erik Frankhouser. Więc ja też
Awokado to warzywo o specyficznym smaku, bogate w wiele składników odżywczych i wyjątkowo ubogie w węglowodany. Jest cennym źrodłem bardzo łatwo przyswajalnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecane dla osób chorujących na miażdżycę, nadciśnienie oraz przy problemach z wątrobą.
------------------------------------------------------------------
1. Co potrzebne:
- filety z tilapii 300g Można nabyć chociażby w sieci Carrefour. Koszt: ok 8zł za 375g (500g z glazurą) w zielonym opakowaniu jak na zdjęciu. Spotkałem się też z filetami sprzedawanymi luzem na wagę - ok 17zł/kg. W innych dużych sieciach i dobrych sklepach rybnych też powinny być.
- 1 duże awokado (ok 100g jadalnego miąższu) - jest ostatnio u nas bardzo tanie - przykładowo w sieci Tesco kosztuje już ok 1,5zł za sztukę. Przy zakupie radzę wybierać bardziej "gruszkowate" niż "jabłkowate" - w tych pierwszych niejadalna pestka jest dużo mniejsza. Należy również pamiętać, że awokado najlepiej smakuje dojrzałe (miękkie). Jeśli kupimy twarde, należy je odstawić na 2-8dni w ciepłe miejsce (czas ten można skrócić, owijając awokado w papier)
- garnek do gotowania na parze
------------------------------------------------------------------
2. Przygotowanie
- filety: opłukać starannie (sic!) z glazury pod ciepłą wodą, ze względu na intensywny zapach przykryć i do lodówki na 24h.
- zagotować wodę w garnku do gotowania na parze, wsadzić filety, przewracać ok 7-10 minut, aż będą równiutko białe.
- w międzyczasie jak nam się ryba gotuje: awokado - dokładnie umyć, przekroić w połowie tak aby nadziać się nożem na pestkę, rozdzielić na dwie połówki, wydłubać lub wycisnąć pestkę, oddzielić miąższ od skórki tak jak na zdjęciu. Radzę to robić w ten sposób, inaczej będziemy mieli całe ręce upaprane w tym zielonym gównie
- awokado ugnieść widelcem, dodać gotowe filety, jeszcze raz wszystko ugnieść i wymieszać. Powinna wyjść taka papka:
Biteszyn
Koszt całej imprezy to ok. 8zł. Na zagranicznych forach ludzie dodają przyprawy, jaja, majonez i inne gówna - ja jednak preferuję naturalnie. Można także do awokado dać limonkę+sól i zrobić klasyczne guacamole jako przystawkę do tilapii , ale kto by się tam pi.erdolił w takie coś
Polecam to danie na diecie tłuszczowej / low carb - chociaż nigdy na takiej nie byłem . W zależności od celów treningowych możemy dodać jakieś źródło węglowodanów - najlepiej ciemne pieczywo (na zdjęciu 100g chleba sojowego).
Wartości odżywcze:
Białko (z ryby) - 60g
Tłuszcze (z awokado) - 24g
Węglowodany (z chleba) - 40g
ok. 720 kcal
Pozdrawiam,
Grzesiek
Zmieniony przez - Dog Face w dniu 2009-01-11 01:36:36