2. 1 opakowanie mrożonych warzyw - bukiet wiosenny - HORTEX.
3. 1 opakowanie mrożonych brokuł lub 1 świeży.
4. 1 opakowanie dużego jogurtu naturalnego.
5. ¾ słoiczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy).
6. 1 opakowanie sera Camembert z papryką.
7. 1 duża cebula.
8. Szklanka białego, wytrawnego wina.
9. 2 łyżki sosu sojowego.
10. Sok z ½ cytryny.
11. Zioła prowansalskie.
12. 2 łyżki przyprawy vegeta.
13. Sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Tyle przepis oryginalny, poniżej robiony na mniejszych porcjach.
Po kolei:
1. Tutaj nasze składniki:
2. W głębokim naczyniu układamy rybę, posypujemy sola, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na to warstwę cebuli. Na to kolejną warstwę ryb, przyprawiamy, dodajemy soku… i tak 2-3 warstwy, w zależności od ilości ryby. Całość szczelnie przykrywamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na 20 minut.
3. Gotujemy dwie szklanki wody, do wrzątku wrzucamy mieszankę warzywną.
Torturujemy warzywa wrzatkiem
4. Po 10 minutach dodajemy brokuły i wlewamy ½ szklanki wina. Zostawiamy na umiarkowanym ogniu aż do odparowania całej wody - po czym odkładamy na durszlak do odcieknięcia.
Dodajemy współwinnych ;)
5. Do miski wlewamy jogurt naturalny, ¾ słoiczka musztardy francuskiej, dodajemy niemal całe opakowanie ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku.
Fatalnie wyglada przed wymieszaniem
6. Wszystko mieszamy przez kilka chwil.
po wymieszaniu jedynie bardzo zle
7. Gotujemy kilka szklanek wody, dodajemy wegetę, do wrzątku wlewamy pół szklanki wina i wkładamy rybę. Gotujemy aż stanie się jędrna.
8. Na dno naczynia żaroodpornego układamy blisko połowę ryb, dodajemy 1/3 warzyw i połowę sosu. Na to resztę ryb, pozostałe warzywa i sos na wierzch. Tak to powinno wyglądać z góry:
9. A tak z boku (zapiekanka bardzo dzielnie pozowała):
10. Całość wkładamy do piekarnika (250 stopni) na około 6 minut. W tym czasie ser Camembert kroimy w cienkie plastry.
11. Po 6 minutach wyjmujemy zapiekankę, układamy ser na wierzchu i wkładamy ponownie na 2-4 minuty.
12. Efekt końcowy jest następujący:
Podsumowanie:
(waga, kcal białko, kcal węgle, kcal tłuszcze, kcal w sumie)
Mintaj 600 / 590,4 / 0 / 32,4 / 622,8
Jogurt 200 / 34,4 / 48 / 36 / 118,4
Musztarda 150 / 34,2 / 5,016 / 86,4 / 125,6
Ser 125 / 42 / 47,5 / 264,3 / 353,8
(do tego dochodzą nieliczone kcal: warzywa oraz wino)
W sumie cała zapiekanka ma:
(kcal białko, kcal węgle, kcal tłuszcze, kcal w sumie)
701 / 100,5 / 419,1 / 1220,691
Przy czym kcal można łatwo zredukować, eliminując to co najgorsze - ser żółty z wierzchu zapiekanki, który wcale nie jest niezbędny. Otrzymamy wtedy pyszny obiad, który jest bogaty w warzywa, a większość jego kalorii pochodzi z rybki, trochę z jogurtu naturalnego i trochę z musztardy.
Mimo że przepis może Was nie do końca zachęcać - zapewniam, że jest pyszne, to samo mówiły wszystkie osoby, które próbowały.
Zmieniony przez - Bborsuk w dniu 2008-11-20 03:50:58