SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dla zmęczonych kurczakiem

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 5225

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 39 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1833
Przepis skierowany do tych, którzy nie mają dostępu do kurcząt chowanych na wolnym wybiegu i kupuja "rewelacyjne" w smaku i zapachu filety z kurcząt w supermarketach i tym podobnych miejscach.

Składniki:
1. Filety z kurczaka (kawałki NIE mniejsze niz 2/3 dłoni)
1A.Podudzia (opcja)
2. Cebula
3. Włoszczyzna (marchew, peitruszka, seler, por)
4. Kapusta kiszona
5. Łyżka oliwy/oleju z pestek winogron
6. Przyprawy: sól, pieprz cały, majeranek, liśc laurowy

Narzędzia "specjalne"
Płytka zabezpieczająca przed przypaleniem
Garczek o grubym dnie

Piersie z kurczaka myjemy, ewentualnie dzielimy na pół, z podudzi ściągamy skórę i odcinamy tłuszcz.

Oliwę rozgrzewamy w garku o grubym dnie.

Każdy kawałek kurczaka smażymy na duzym ogniu z dwóch stron przez ok 1 min. (po obrumienienu wyciągamy na talerz obok i wkładamy następny)

Drastycznie zmniejszamy ogień - na minimum najmniejszego palnika, kładziemy płytkę pod garnek

Kroimy cebulę w grube talarki wrzucamy do garka (1 lub 2 małe)
Kładziemy na tym kurczaka.
Posypujemy włoszczyzną (mrożonka lub kroimy sami 1 marchew 1 pietruszkę, kawałek selera)
Przykrywamy kiszoną kapustą (garść)
Wrzucamy przyprawy (uwaga z solą, kapusta kiszona jest słona sama z siebie)
Podlewamy 1/2 szklanki wrzątku
Przykrywamy pokrywką

NIE MIESZAMY
NIE RUSZAMY
DUSIMY min.4 godzin

Po tym czasie warzywa odrzucamy (robi się z nich mało apetyczna papka) a mięso nie przypomina wcale a wcale tekturowego kurczaka.

Kluczem do sukcesu jest cierpliwość i minimalny gaz. Sam czas wykonania nie jest dłuższy niż 20 min do 30 (oczywiście bez duszenia)
R

Mar

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
Ciekawy przepis, muszę zrobić. Tylko jedna uwaga - olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia.

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 39 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1833
O, to mnie zaskoczyłeś.
Muszę poczytać, bo smakowo nie widzę zasadniczych różnic, powiem więcej praktycznie używam tylko oleju z pestek winogron.
R

Mar

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
w0jt Dana White
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 13762 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 93464
olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia

Coś więcej na ten temat?

Zmieniony przez - w0jt w dniu 2008-10-24 13:29:46

Business as usual

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 551 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 54847
chyba podobnie jak z oliwa z oliwek ze wydziela jakies rakotwircze skladniki podczas smazenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
Np:

https://www.sfd.pl/smażenie_na_oleju_z_pestek_winogron-t355028.html

WŁALA !

Generalnie oliwe z pestek winogron, lniany i extra vergine powinno się szamać na surowo. Smażyć na oliwie z oliwek (sansa - mieszany) rzepakowym, słonecznikowym (od bidy rafinowany) lub smalcu.

Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2008-10-24 14:49:52

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

salatka

Następny temat

Kurczak w marynacie kwaśno-słodko-ostrej

WHEY premium