Składniki:
1. Filety z kurczaka (kawałki NIE mniejsze niz 2/3 dłoni)
1A.Podudzia (opcja)
2. Cebula
3. Włoszczyzna (marchew, peitruszka, seler, por)
4. Kapusta kiszona
5. Łyżka oliwy/oleju z pestek winogron
6. Przyprawy: sól, pieprz cały, majeranek, liśc laurowy
Narzędzia "specjalne"
Płytka zabezpieczająca przed przypaleniem
Garczek o grubym dnie
Piersie z kurczaka myjemy, ewentualnie dzielimy na pół, z podudzi ściągamy skórę i odcinamy tłuszcz.
Oliwę rozgrzewamy w garku o grubym dnie.
Każdy kawałek kurczaka smażymy na duzym ogniu z dwóch stron przez ok 1 min. (po obrumienienu wyciągamy na talerz obok i wkładamy następny)
Drastycznie zmniejszamy ogień - na minimum najmniejszego palnika, kładziemy płytkę pod garnek
Kroimy cebulę w grube talarki wrzucamy do garka (1 lub 2 małe)
Kładziemy na tym kurczaka.
Posypujemy włoszczyzną (mrożonka lub kroimy sami 1 marchew 1 pietruszkę, kawałek selera)
Przykrywamy kiszoną kapustą (garść)
Wrzucamy przyprawy (uwaga z solą, kapusta kiszona jest słona sama z siebie)
Podlewamy 1/2 szklanki wrzątku
Przykrywamy pokrywką
NIE MIESZAMY
NIE RUSZAMY
DUSIMY min.4 godzin
Po tym czasie warzywa odrzucamy (robi się z nich mało apetyczna papka) a mięso nie przypomina wcale a wcale tekturowego kurczaka.
Kluczem do sukcesu jest cierpliwość i minimalny gaz. Sam czas wykonania nie jest dłuższy niż 20 min do 30 (oczywiście bez duszenia)
R
Mar