Z onetu ;) ale Ciekawy ze wzgledu na orzeszki ;)
Składniki na 6 porcji
1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
6 młodych marchewek, 5 śliwek obranych ze skórki, 1 cebula
1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 3 ząbki czosnku
200 g ugotowanego ryżu, 2 uda kurczaka
1 pęczek posiekanej natki pietruszki, oliwa z oliwek
1/2 szkl. śmietany, sól, pieprz, ostra czerwona papryka
Etapy przygotowania
1.Umyte uda kurczaka zalewamy 1 1/2 l wody, dodajemy marchewkę, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu marchewki kroimy w drobną kostkę, z kurczaka zdejmujemy mieso (bez skóry)
2.2 woreczki ryżu gotujemy w 1 1/2 l posolonej wody. Po ugotowaniu ryż wyjmujemy (wodę zostawiamy) i po wystudzeniu mieszamy z poszatkowanym pęczkiem natki pietruszki.
3.Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni i szklimy na nim posiekaną cebulę, następnie po kolei dodajemy: wyciśnięty czosnek, marchewkę, obrane ze skórki śliwki , pomidory i zmielone orzechy. Całość dusimy pod przykryciem aż do rozpadnięcia się wszystkich produktów.
4.Do jednego garnka wlewamy rosół z ud kurczaka, wodę z gotowania ryżu i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy zmiksowaną blenderem lub przetartą przez sito: zawartość patelni.Jeśli trzeba uzupełniamy jeszcze wodę. Gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem uformowanym w kopczyk na środku głębokiego talerza i kawałkami kurczaka. Smacznego.