składniki:
na ciasto:
-400g sera chudego
-130g jogurtu naturalnego bez cukru (najlepiej o kremowej konsystencji)
-kieliszek ciepłej wody
-słodziki w tabletkach (ilość wedle swych kubków smakowych )
-3 jajka
-skórka z cytryny
-15g odżywki baiałkowej (dałam waniliową)
na bezę:
-2 białka (lub więcej,wtedy mamy wiekszą bezę)
-słodzik w tabletkach
-kilka kropli ciepłej wody
-25g wiórek kokosowych(można więcej)
Przygotowanie:
Twaróg miksujemy razem z jogurtem- otrzymamy ser na sernik. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka ze slodzikiem(ktory wczesniej rozpuszczamy w kieliszku cieplej wody-ewentualnie dajemy slodzik w plynie. Ilosc wedle gustu.) Do żółtek ze słodzikiem dodajemy odżywkę białkową i całość miksujemy. Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy do masy. Następnie dodajemy nasz wcześniej przygotowany ser i znowu miksujemy. Ubijamy 3 białka i wlewamy do masy serowej. Miksujemy całość na wolniejszych obrotach. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 170 st. piekarnika. Teraz robimy bezę. Ubijamy dwa białka ze słodzikiem rozpuszczonym w dosłownie kilku kroplach cieplej wody.Pod koniec ubijania dodajemy wiórki. Bezę wykładamy na wierzch nieco podpieczonego ciasta i jeszcze pieczemy,aż ser i beza nabiorą koloru. Gotowe.:) Pyszne na zimno,jak i na ciepło. Ciasto piekłam w małej blaszce,ale wyszło cieniutkie, więc jeśli chcemy mieć je bardziej okazałe to proponuję podwoić porcję.
wartości odżywcze:
całość: ok.860kcal 119 B 31 T 26 W
na 100g: ok.137 kcal 19 B 5 T 4 W
zmiksowany ser z jogurtem
gotowa masa serowa
sernik wyjęty z piekarnika
można jeść
Ps. mój wierzch sernika(beza) jest tak intensywnie żółty,gdyż z braku zwykłych, białych wiórek dałam te, któe akurat miałam w domu- wiórki w kolorze żółtym.
Zmieniony przez - Caramel w dniu 2008-10-19 19:57:55
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------