penne w sosie pomidorowo bazyliowym
składniki
-schab wieprzowy (zmielony) 200g
-makaron penne (rurki) z pszenicy durum 100g
-koncentrat pomidorowy 1 łyżka
-pęczek swieżej bazyli
-troche soku z cytryny
-ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodzik do smaku
-oliwa z oliwek
-pół cebuli
na patelni z rozgrzaną oliwą wrzucam pokrojoną cebule, podsmażam, dodaje mięso, i ząbek czosnku. dusze na małym ogniu, zalewam niewielką iloscią bulionu lub wody, dodaje koncentrat i posiekaną bazylie, doprawiam do smaku cytryną solą i pieprzem, dusze jeszcze chwilke po czym dodaje ugotowany wczesniej makaron.
na tależu popuje serem pecorino lub parmezanem
białko 52
tłuszcze 30
wegle 80
kcal 800
życie jest za krótkie żeby byc małym
http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html