SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

konserwanty, antyutleniacze...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6291

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 101 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 902
zastanawialiscie sie na pewno nie raz co oznaczaja symbole typu E100, E145 itd. Nie zawsze sa to srodki sztucznego pochodzenia. Nie tylko chemia ale rowniez witaminy i wiele innych. ostatnio wlasnie poszukalem informacji na ten temat, a oto i owoce



Barwniki i pigmenty

schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - kolor, pochodzenie; dodawany do produktów

E 100 - kurkumina (kurkuma) - żółty, roślinny; przyprawy, koncentraty

E 101 - ryboflawina, laktoflawina, witamina B2 - żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; przyprawy i wiele innych

E 102 - tartrazyna - cytrynowo-żółty, syntetyczny; napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda

E 104 - żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; wyroby cukiernicze

E 110 - żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty; marmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletek

E 120 - karmin, Natural Red 4 - czerwony, naturalny; różne

E 122 - azorubina, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny; dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy

E 123 - amarant, FD&C Red No.2 - czerwony; różne

E 124 - Ponceau 4 R - czerwony; wędzone ryby, cukierki pudrowe

E 127 - erytrozyna, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane

E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki

E 132 - indygotyna I - niebieski, naturalny; drażetki, różne

E 133 - błękit brylantynowy FCF 1350, Food Blue 2 - niebieski; różne

E 140 - biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil - zielony, roślinny; różne

E 141 - kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny (modyfikowany); groszek konserwowy

E 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier) - brunatna; wyroby cukiernicze

E 151 - czerń brylantowa, czerń PN - czarny, syntetyczny; podbarwianie słabych odmian kawioru

E 153 - węgiel drzewny (pigment) - czarny, syntetyczny; wyroby cukiernicze

E 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło)

E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółte

E 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różne

E 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach) - czerwony, naturalny; różne

E 160e,f - beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu - ciemno-czerwona; różne

E 161a - flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny; różne

E 161b - luteina - żółty, naturalny; różne

E 161c - kryptoksantyna - naturalny; różne

E 161d - rubiksantyna - czerwony, naturalny; różne

E 162 - czerwień buraczana, betanina (występuje w burakach czerw.) - czerwony, naturalny; przetwory owocowe, namiastka mięsa produkowana z białka soi

E 163 - antocyjany (występują w winogronach i jagodach) - czerwony-różne odcienie, naturalny; napoje, konserwy owocowe, słodycze

E 170 - węglan wapnia (pigment) - biały; pasty do zębów (środek ścierny), kalcpiryna (substancja osłonowa)

E 171 - dwutlenek tytanu (pigment) - biały; guma do żucia, drażetki, pasta do zębów

E 172 - wodorotlenek żelaza (pigment) - brunatny; żadko stosowany: sztuczne osłonki kiełbas

E 173 - glin, aluminium (metaliczne) - metaliczny; dekoracja słodyczy

E 174 - srebro (metaliczne) - srebrny; wyroby cukiernicze

E 175 - złoto (metaliczne) - złoty; w polsce spotykane w likierze Goldwasser

E 180 - pigment rubinowy - czerwony; osłonki woskowe serów twardych

Konserwanty

schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów

E 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne

E 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne

E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne

E 203 - sorbinian wapnia - syntetyczny; sery, margaryny i inne

E 210 - kwas benzoesowy - syntetyczny; napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatki

E 211 - benzoesan sodu - syntetyczny;

E 212 - benzoesan potasu - syntetyczny;

E 213 - benzoesan wapnia - syntetyczny;

E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne - syntetyczny;

E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny; różne

E 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne - syntetyczny; różne

E 220 - dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce

E 221 - siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu) - syntetyczny; różne

E 222 - wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu) - syntetyczny; różne

E 223 - pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu - syntetyczny; różne

E 224 - pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu - syntetyczny; różne

E 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne

E 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne

E 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różne

E 230 - 1,1'ifenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami)

E 231 - o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusowe

E 232 - o-fenylo-fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusowe

E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusowe

E 234 - niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topione

E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe

E 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różne

E 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różne

E 239 - heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różne

E 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny

E 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny

E 251 - azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione

E 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione

E 260 - kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

E 261 - octan potasu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

E 262 - octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

E 263 - octan wapnia - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inne

schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, inne funkcje; dodawany do produktów

E 270 - kwas mlekowy - fermentacyjny, konserwant; różne

E 280 - kwas propinowy - syntetyczny lub fermantacyjny, konserwant; różne

E 281 - propinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne

E 282 - propinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne

E 283 - propinian potasu - syntetyczny, konserwant; różne

E 290 - dwutlenek węgla ( tlenek węgla(IV) ) - syntetyczny, konserwant; napoje, wody mineralne

E 296 - kwas L-jabłkowy - syntetyczny, konserwant; różne

E 300 - kwas L-askorbinowy, witamina C - syntetyczny, konserwant; różne

E 301 - L-askorbinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne

E 302 - L-askorbinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne

E 304 - palmitynian askrobylu (pochodna witaminy C) - syntetyczny; produkty tłuszczowe

E 307-309 - tokoferole, witamina E i pochodne - syntetyczne; różne

E 310 - gallusan propylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

E 311 - gallusan oktylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

E 312 - gallusan dodecylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

E 320 - BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F - syntetyczny; biszkopty, rosoły w kostkach, orzechy, tłuszcze piekarskie

E 321 - BHT, butylo-hydroksy-toluen, Impruvol - syntetyczny; różne

E 322 - lecytyna - naturalny (głównie z nasion soi), emulgator; różne

E 325 - mleczan sodu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety

E 326 - mleczan potasu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety

E 327 - mleczan wapnia - syntetyczny; desery w proszku

E 330 - kwas cytrynowy - odpady poprodukcyjne cukru; różne

E 331(a-c) - cytrynian sodu - jak E 330; różne

E 332(a,b) - cytrynian potasu - jak E 330; różne

E 333 - cytrynian wapnia - jak E 330; różne

E 334 - kwas L-winowy - fermentacyjny; różne

E 335 - winian sodu - fermantacyjny; różne

E 336 - wodorowinian potasu (winian monopotasowy) - fermantacyjny; różne

E 337 - winian sodowo-potasowy - fermantacyjny; sery, przetwory mięsne

E 338 - kwas fosforowy - syntetyczny, regulator kwasowości; napoje

E 339a - diwodoroortofosforan sodu (ortofosforan monosodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, sery

E 339b - wodoroortofosforan sodu (ortofosforan disodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, sery

E 339c - ortofosforan sodu (ortofosforan trisodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; sery topione, różne

E 340a - diwodoroortofosforan potasu (ortofosforan monopotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 340b - wodoroortofosforan potasu (ortofosforan dipotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 340c - ortofosforan potasu (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 341c - ortofosforan wapnia (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 350 - jabłczan sodu - syntetyczny; różne

E 351 - jabłczan potasu - syntetyczny; różne

E 352 - jabłczan wapnia - syntetyczny; różne

E 353 - kwas m-winowy - syntetyczny; różne

E 355 - kwas adypinowy - syntetyczny; różne

E 375 - kwas nikotynowy, witamina PP - syntetyczny; różne

E 381 - cytrynian żelazowo-amonowy - syntetyczny; różne

E 385 - sól sodowo-wapniowa kwasy etylenodiaminatetraoctowego (EDTA) - syntetyczny, utrwalacz barwy; różne

Zagęszczacze
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów

E 400 - kwas alginowy - naturalny (produkowany z alg); różne

E 401 - alginian sodu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jako substancja klarująca: soki, miody pitne, hydrolizaty białkowe (zupy w proszku), zagęszczacz: lody, desery w proszku, koncentraty napojów i ciast, śmietana UHT

E 402 - alginian potasu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401

E 403 - alginian amonu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401

E 404 - alginian wapnia - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); śmietana UHT

E 405 - alginian propylenowo-glikolowy - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); sosy typu dressing, majonez niskotłuszczowy

E 406 - Agar, agar-agar, isinglass - naturalny (produkowany z alg); galaretki (zamiast żelatyny), lody, napoje mleczne, margaryna, konserwy mięsne

E 407 - Karagen - naturalny (produkowany z wodorostów); jak E 401, odżywki dla dzieci

E 410 - mączka chleba świętojańskiego, Carob, Carubin, Arobon - wyciąg z nasion Ceratonia siliqua L.; jak E 401

E 412 - guma guar, guaran - wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L.; sałatki, majonezy, lody, zupy

E 413 - tragant (tragakant) - naturalny; różne

E 414 - guma arabska - naturalny; różne

E 415 - ksantan - fermantacyjny; różne

E 420 - sorbitol, syrop sorbitolowy - syntetyczny; lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane

E 421 - mannitol - syntetyczny; różne

E 422 - glicerol, 1,2,3-propanotriol, gliceryna - syntetyczny; wyroby cukiernicze

E 432-436 - estry polioksyetylenów sorbitanowych i kwasów tłuszczowych: laurynowego, oleinowego, palmitynowego, mono- i tristearynowego - tłuszcze roślinne modyfikowane; różne

E 440a - pektyna - naturalny; przetwory owocowe

E 440b - pektyna amoniakalna - naturalny (modyfikowany); różne

E 450-452 - fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne; głównie sery topione

E 460 - celuloza - naturalny; różne

E 461 - metyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne

E 464 - hydroksypropylometyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne

E 465 - metyloetyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne

E 466 - sól sodowa karboksymetylocelulozy, CMC - naturalny (modyfikowany); wyroby cukiernicze, zupy w proszku, serki topione, lody

E 469 - kazeinian sodu - naturalny (modyfikowany); napoje mleczne, lody

E 470 - grupa soli sodowych, potasowych i wapniowych kwasów tłuszczowych o podobnych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 471 - grupa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych o zbliżonych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472a - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem octowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472b - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem mlekowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472c - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem cytrynowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472d - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem winowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472e - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem acetylo- lub diacetylowinowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

Różne dodatki
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, funkcja; dodawany do produktów, uwagi

E 500a - węglan sodu, soda - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 500b - wodorowęglan sodu (kwaśny węglan sodu), soda oczyszczona - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; sery, wypieki i inne

E 501a - węglan potasu - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 501b - wodorowęglan potasu (kwaśny węglan potasu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne

E 503a - węglan amonu - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne

E 503b - wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne (podczas pieczenia ulatnia się całkowicie)

E 504 - węglan magnezu - syntetyczny, środek spulchniający; różne

E 508 - chlorek potasu - konserwy, wędliny i wyroby garmażeryjne

E 536 - żelazocyjanek potasu - syntetyczny, usuwa jony żelaza; sól kuchenna, wino

E 575-579 - glukoniany - syntetyczny, przeciwdziałają zbrylaniu; sproszkowane produkty żywnościowe

E 620 - kwas L-glutaminowy - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; przyprawy, koncentraty zup w proszku, konserwy mięsne i inne

E 621 - glutaminian sodu - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620

E 627 - wodzian guanylanu sodu (guanylan sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620

E 631 - dwuwodzian inozynianu sodu (inozynian sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620

E 635 - mieszanina E 627 i E 631 - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620

E 900 - dimetylopolisiloksan - syntetyczny, zapobieganie przywieraniu wypieku do formy; ciasta i pieczywo

E 901 - wosk pszczeli - naturalny, powlekanie drażetek cukierniczych

E 951 - Aspartam, Canderel, Nutrasweet - syntetyczny, substancja słodząca, nieodporny na działanie podwyższonej temperatury

E 967 - ksylitol, Kannit, Newtol, Torch, Xyliton, Eutrit - syntetyczny; lody, wyroby cukiernicze





Siemet
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 64 Napisanych postów 17868 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 102745
zaglądaj do archiwum było już to kilka razy

KAIN
Minister spraw wewnętrznych w dziale Liga NHB

"The ground is my ocean, I'm the shark, and most people don't even know how to swim."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sog dla ciebie. bardzo mi sie to przydalo. gdybys tego nie napisal, to z pewnoscia nie wpadlabym na pomysl, zeby poszukac samemu i nadal bylabym zielona z tego tematu.

biedroneczka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 101 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 902
Nom ale KAIn ma racje nie przejzalem arhiwum...moja wpadka.Ale sie poprawie )))

Siemet
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Soja - za i przeciw ....

Następny temat

Przekąski

WHEY premium