Szacuny
64
Napisanych postów
17868
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
102745
Z wszystkich artów i badań naukowych wynika jedna rzecz.
Sa ludzie którzy bardzo źle reagują na cholesterol przykmowany w diecie (jajko mam okolo 220 mg) Tzn podwyższa im sie zły cholesterol we krwi.Ci nie powinni przekraczać maxymalnie 1 całego jajk ana dzień
Sa jednak tacy którzy mimo spozywania duzych ilosci cholesterolu nie maja podwyzszonego złego cholesterolu we krwi.Ci moga obzerac sie prawie do woli żółtkami.
Jedyny wyjście to badanie ktorego pewnie sie nikomu nie chce robic.
(robimy np caly dzien obzartosci tłuszczem id i badamy poizom cholesterolu z tym jaki był przed )
Faktem kolejnym jest to że żółtko to prawie idealne żródło składników odzywczych dla człowieka i myśle że osoba ćwiczaca,zdrowa , młoda nie powinna go specjalnie unikać. Oczywiscie nie mowie tu o jedzeniu 10 jajek na dzien (nie dotyczy diety keto :) )
KAIN
"The ground is my ocean, I'm the shark, and most people don't even know how to swim."
Szacuny
0
Napisanych postów
135
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
5427
Ja mam z kolei takie pytanie: czy jest jakaś różnica w tym czy jemy jajko smażone, "na miękko" lub "na twardo"? Nie śmiać się, jestem zupełnie zielony w temacie odżywiania...
Szacuny
0
Napisanych postów
135
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
5427
"JAJKO TO IDEALNE POŻYWIENIE DLA MĘŻCZYZNY - PODNOSI POZIOM TESTOSTERONU.
To nieprawda, że kurze jajko jest bombą cholesterolową. Zawiera go dokładnie tyle samo, ile stugramowy kawałek wątróbki cielęcej. To, czy organizm zamieni go w zły, czy dobry cholesterol zależy tylko i wyłącznie od twojego trybu życia. Zagrożeni miażdżycą czy zawałem rzeczywiście powinni się jajek wystrzegać. Ale aktywny, uprawiający sport mężczyzna może jeść nawet do siedmiu sztuk tygodniowo - z korzyścią dla zdrowia, bo oprócz cholesterolu jajko zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdują się w nim doskonale przyswajalne białko, witamina B6, wzmagająca produkcję testosteronu (Casanova miał w zwyczaju zjadać tuzin jaj przed każdą nocną eskapadą) oraz związki mineralne, w tym rzadko spotykane miedź, fosfor i siarkę. Długotrwałe gotowanie jaj mocno uszczupla te zasoby - nawet o 40%. Ale surowe też nam nie służą, zwłaszcza w dużej ilości - białko blokuje produkcje witaminy H, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek. Najzdrowiej jest jeść jajka zaledwie ścięte - na miękko lub w jajecznicy."
Szacuny
0
Napisanych postów
2723
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15849
Zoltko ma wiecej bialka niz bialko. Zawiera fosfor, siarke i cholesterol. Ale ma tez choline ktora zapobiega odkladaniu sie cholesterolu w organizmie. Miesci sie w nim takze duza czesc tablicy Mendelejewa: wapn, potas, sod, magnez, cynk, mangan, miedz, chlor, krzem, fluor, oraz witaminy: A, D, B, F i K. Wskazane jes zjadanie maksimum pieciu jajek tygodniowo, wlasnie dlatego ze tyle tego zawieraja.
FORMA Nr 9(08) wrzesien 2001 str. 116
Jaki widac nawet oni zmienili zdanie co do ilosci zjadanych jajek.