SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

RADY ARNOLDA-ODĆ.3

temat działu:

Z archiwum kulturystyki

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6927

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Michail ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 212 Napisanych postów 48745 Wiek 49 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 91090
WITAM WSZYSTKICH
Przedswtawiam kolejny-3 odcinek z cyklu "Arnold Schwarzenegger radzi":
Jak zwykle-po lekturze, zapraszam do dyskusji na poruszony temat!!!

"PRZYGOTOWANIE DO ROZPOCZĘCIA ĆWICZEŃ KULTURYSTYCZNYCH"

Praktycznie nie ma limitu wieku dla uprawiania kulturystyki. Jednakże dla osób powyżej 25 roku życia, które chciałyby zaangażowć się w jakąkolwiek formę wymagającą wysiłku fizycznego włącznie z bieganiem, tenisem, siatkówką, itp. niezbędna jest konsultacja medyczna. Prawdopodobnie lekarz zachęci do uprawiania ćwiczeń fizycznych. Jeżeli zaś mamy problemy zdrowotne, lekarz udielił odpowiedniej porady, aby wybrać odpowiedni program ćwiczeń. Ma to decydujący wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie wagi ciała. Następnie, po zrobieniu bilansów braków sylwetki pozostanie tylko solidnie trenować, dobrze jeśc i wystarczająco dużo sypiać;. Jewśli jesteśmy fizycznie sprawni i o umiarkowanie dobrym zdrowiu, możemy rozpoczynać ćwiczenia systematycznie, ale bez zrywów w początkowym okresie.
Jeśli zaś jesteśmy w złej kondycji fizyczneji ostatnio nie byliśmy aktywni fizycznie, wówczas należy ostrożnie i powoli zmierzać do realizowania pełnego programu ćwiczeń.

ODŻYWIANIE, A ROZWÓJ MIĘŚNI:
Każda osoba uprawiająca kulturystykę winna posiadać świadomość odnośnie odżywiania. Sam program ćwiczeń nie wystarcza. Aby rozwinąć mięśnie już istniejące należy odpowiednio odżywiać się, stosować dietę, która spowoduje postęp w rozowju mięśni.
Wyodrębniamy trzy podstawowe grupy w naszym pożywieniu-proteiny(białka), węglowodany i tłuszcze. Są one niezbędne dla prawidłowego bilansu diety. Należy wiedzieć ile gramów proteiny, węglowodanów i tłuszczy jest w każdym posiłku oraz co uzyskuje się przy zmieszaniu różnych pokarmów razem.

PROTEINA(BIAŁKO)-
jest najważniejszym składnikiem diety dla kulturysty. Jest ona niezbedna dla utrzymania i wzrostu i rekomnpensowania(odnowy)tkanki mięsniowej. Zapotrzebowanie dzienne dla przeciętnego człowieka wynosi 1g proteiny na 1kg wagi ciała. Kulturysta, który realizuje program na przyrost masy mięśniowej bedzie potrzebował znacznie więcej proteiny na każdy kg wagi ciała. Najwyższą wartość posiada proteina pochodzenia zwierzęcego.-jajka, ryby, drób, mięso oraz przetwory mleczne. Mniej wartościowe(trudniej przyswajalna)są produkty pochodzenia roślinnego-fasola, ryż kukurydza, zboża i orzechy. Aby poprawić ich przyswajalność należy spożywać je razem z proteinami zwierzęcymi.

WĘGLOWODANY(CUKRY)-
podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają mięsniom energię.

TŁUSZCZE-
są również niezbędne dla dobrej diety. Dają ciału ciepło oraz pozwalają lepiej przyswajać witaminy A,D,E.
Obok protein, węglowodanów i tłuszczy dla prawidłowej diety organizm potrzebuje jeszcze witamin i soli mineralnych, które należy dostarczać w ocdziennych pokarmach. Ponadto przy bardzo intensywnych treningach wskazane jest uzupełnianie regularnej diety dodatkami(odżywki)oraz witaminami.

WITAMINA A-utrzymuje w dobrym stanie wzrok oraz błony śluzowe nosa i gardła
WITAMINA B-complex(wit B12)-posiada duży wpływ na dobrą równowagę systemu nerwowego oraz dobre funkcjonowanie systemu trawiennego. Źródła wyżej wymienionych witamin-jajka, pełnowartościowe zboża, drób zielone jarzyny, rośliny, ryby, owoce, mleko, drożdże browarnicze.

WITAMINA C-uodparnia organizm na infekcje, pomaga w pordukcji tkanki łącznej, ogólnie wzmacnia układ szkieletowy. Źródła-owoce cytrusowe, pomidory, zielone rośliny, jarzyny.
WITAMINA D-wzmacnia kości i zęby.Źródła-mleko, ryby, żółtka jajek, wątroba kurcząt, bezpośrednie promienie słoneczne.
WITAMINA E-ważńa dla funkcji oddychania, krążenia. Źródła-ziarno pszeniczne, oleje roślinne, jajka, zielone liście roślin.
W celu lepszego przyswajania witamin przez organizm należy dostarczyć odpowiednią ilośc minerałów-wapno, magnez, fosfor, żelazo, potas, jod, sód, miedź, mangan.
Wyżej wymienione minerały znajdują się w naszym normalnym pożywieniu, jednakże przy bardzo intensywnym treningu wskazane jest dostarczanie organizmowi dodatkowo wyżej wymienionych minerałów w odpowiednich ilościach. Oto cztery podstawowe grupy pożywienia:
1.Mleko i produkty mleczarskie-ser, twarożek, jogurt, maślanka.
2.Ryby, drób ,mięso, jajka
3.Owoce, warzywa(świeże)
4.Pieczywo, rośliny zbożowe, tłuszcze "

C.D.N

OPRACOWAŁ(ORYGINAŁ)STEFAN POLIS
PUBLIKACJA:"WIADOMOŚCI SPORTOWE"


Pozdrawiam wszystkich ambitnych
"Wszystko,co Cię nie zabije czyni Cię mocniejszym"
Michail

PORADY INDYWIDUALNE - www.dobierz-trening.pl
ZAINTERESOWANY PORADĄ - PISZ GG:7426473

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Michail ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 212 Napisanych postów 48745 Wiek 49 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 91090
A tutaj prosze link do kolejnego odcinka w serii "Porady Arnolda S.."
Zawsze to jedno ładowanie strony mniej i bez szukania
https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=33333

Pozdrawiam wszystkich ambitnych
"Wszystko,co Cię nie zabije czyni Cię mocniejszym"
Michail

PORADY INDYWIDUALNE - www.dobierz-trening.pl
ZAINTERESOWANY PORADĄ - PISZ GG:7426473

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"ODKURZONE AKTUALNOŚCI"

Następny temat

"ZASADA INSTYNKTU"wg.F.COLUMBU

WHEY premium