Czekolada posiada niezaprzeczalne walory prozdrowotne,gdyż po spożyciu czekolady spada aktywność płytek krwi,które tracą niebezpieczną tendencję do zlepiania się.
Czekolada zawiera w swym podstawowym składzie flawonoidy,które zmniejszają napięcie mięśni otaczających tętnice,powodując tym samym ich rozszerzanie co z kolei zapobiega trwadnieniu tętnic i dalszym reperkusjom na tle miażdżycowym.Czekolada zawiera w swym podstawowym składzie flawonoidy,które zmniejszają napięcie mięśni otaczających tętnice,powodując tym samym ich rozszerzanie co z kolei zapobiega trwadnieniu tętnic i dalszym reperkusjom na tle miażdżycowym.
W czekoladzie znajdują się również duże ilości makroelementu tj.magnez,który jest niezbędny do rozrostu komórek,prawidłowego przebiegu metabolizmu i przewodnictwa nerwowego.Magnez jest niezbędny do wchłaniania przez organizm wapnia,a także do normalnego funkcjonowania serca i mięśni.
Trzeba jednak pamietać,że czekolada w duzych ilościach może powodować nieprzyjemne zaparcia,a pozatym w okresie pozbywania się tkanki tłuszczowej całkowicie udaremnia nasze wysiłki powodując dodatkowy wzrost lipidów w organizmie.
" certum est,quia impossible est"
doradca w dziale Combat/Samoobrona,
SFD FIGHT CLUB